måndag 27 augusti 2018

Sommarbok slut. Sommarbokslut.



Detta är långt ifrån första året jag delat med mig av min sommarbokhög inför semesterstarten, men det är faktiskt den allra första gången jag faktiskt läst precis alla böckerna i den (plus några till)!

Vanligtvis faller några av dem bort, antingen för att de började tråkigt (jag har inte mycket tålamod) eller blev utputtade av något som verkade intressantare (inte ovanligt när man som bokhandlare får läsex i posten nästan dagligen ...).

Men detta år var alltså mitt urval så perfekt balanserat att precis varje tänkt titel hanns med.
Och, uppenbarligen, var bra nog för att läsas ut.
Eller, i något fall, lästes ut ändå ...

Jag kommer att skriva utförligare recensioner av flera av dem vid ett senare tillfälle, men just nu får ni hålla tillgodo med lite hastiga omdömen.

Here we go.


"Makten" - av Naomi Alderman
En "Tjänarinnans berättelse" för vår tid? Rekommenderas av Atwood själv? Inte överraskande en fascinerande roman. Kommer solklart hamna på min lista av årets bästa böcker! Längre recension kommer inom kort.

"Hunger" - av Alma Katsu
Western-rysare om Donnerkaravanen. Blodig och obehaglig. Mindre skräck än jag väntat mig. Klart läsvärd, men jag blev lite besviken på upplösningen ...

"Värd att döda" - av Peter Swanson
En riktig bladvändare, med nagelbitande spänning till sista meningen på sista sidan!
Du kan läsa hela min recension här: Värd att läsa!

"Smugglaren" - av Tony Johansson
Skånsk spänningsroman som tar upp aktuella politiska frågor. Lite i Henning Mankells skola. Bra.

"Calypso" - av David Sedaris
En av litteraturens främsta essäister och en personlig favorit. "Calypso" är mörkare än hans tidigare böcker - med mycket om hans systers självmord m.m. - men fortfarande fruktansvärt roligt. 

"Pappaklausulen" - av Jonas Hassen Khemiri
Underbar roman. Tycker en son som är en pappa som är en bokhandlare. (Du fattar när du läst ...) :-)
Skriver mer om den vid ett senare tillfälle.

"De sista flickorna" - av Riley Sager
Stephen King älskade. Jag är inte lika begeistrad. Utmärkt inledning, men lite meh eftersom. 

"Sweet Lolita" - av Kicki Sehlstedt
En klart godkänd svensk spänningsdebut, men inget som knockade sockorna av mig tyvärr.

"Falco" - av Mons Kallentoft & Anna Karolina
Jag har gillat Anna Karolinas egna böcker skarpt tidigare (och fortfarande då), men hennes samarbete med deckarkungen Kallentoft var inte min kopp av té riktigt. (Sorry Anna. Och Mons)

"Vit krysantemum" - av Mary Lynn Bracht
Gripande och stark roman om två systrar, separerade under och efter Koreakriget. 
Gillar du t.ex. Khaled Hosseinis böcker borde du läsa denna.

"Hon som inte vet" - av Karen Cleveland
Riktigt bra thriller i "Homeland"-stil. Snabbläst spionspänning.

"Hem ljugna hem" - av Michelle Sacks
Amerikansk thriller som utspelar sig i Sigtuna. Ett intressant litet kammarspel, bitvis gripande men sällan särskilt spännande. Läsvärd, men inget som hamnar på året topptio-lista.

"Öppna era hjärtan" - av Niklas Ekdal
Skruvad och bitsk politisk satir enligt förlaget. Försök till skulle jag påstå. Det finns en grundläggande idé till en underhållande bok här, men tyvärr faller det mesta väldigt platt. Skulle behövt många varv till med duktig redaktör ....

"Monster" - av Jørgen Jæger
Tydligen en av Norges populäraste kriminalförfattare, men det känns konstigt att hoppa in mitt i en serie - detta är den åttonde delen om samma karaktärer. Habilt skrivet, men bara knappt över dussindeckarnivå.

Bonusböckerna.

"How to be famous" - av Caitlin Moran
Fortsättningen på underbara romandebuten "Konsten att skapa en tjej" från 2014.
Precis som Caitlin själv - fräck, fyndig och hysteriskt rolig. Om livet som ung popskribent mitt i nittiotalets Cool Britannia. Massor med musikreferenser för oss nördar! På gång som TV-serie också! Must See TV!

"Förorternas Buddha" - av Hanif Kureshi
Fann mig själv utan ny bok (!!) i fem sekunder och greppade i panik en gammal favoritklassiker!
Nej, jag har faktiskt tänkt läsa om det här moderna (1990) mästerverket ett tag. Brukar ytterst sällan läsa om böcker, men de här tänker jag på varje gång David Bowies underbara soundtrack dyker upp i mina spellistor.

Lämnar er med den bara för att vara snäll. :-)




Auf Wiedersehen // Johan, Akademibokhandeln Center Syd




torsdag 16 augusti 2018

Att skilja vetenskap från trams - med Emma Frans! Nu i pocket!



En av mina favoriter från förra årets utgivning finns nu i pocket!

"Glassförsäljning och drunkningsolyckor samvarierar starkt.
Det låter förstås väldigt intressant.
Kopplingen är dock självklar och är allt annat än spännande. Glass orsakar så klart inte drunkningsolyckor istället ger varmt sommarväder både ökad glassförsäljning och ökad förekomst av drunkningsolyckor."


Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska institutet, vetenskapsskribent och bland de roligaste personer jag följer på Twitter. 
(Och sedan boken kom ut både vunnit 2017 Stora Journalistpriset i kategorin "Årets röst" samt utsetts till Årets folkbildare. Minsann!)




Kanske är resonemangen och terminologin lite för avancerad för yngre skolbarn, men att sätta ”Larmrapporten” i händerna på varje svensk gymnasieelev vore sannolikt mycket samhällsnyttigt.

 ”Tänker du dela den där helt obekräftade nyheten från en mycket tveksam källa?”

”Ja, det tänkte jag. Även om det inte är sant så skulle det ju kunna vara sant!”

”Hmmh, ok. Då gör vi så att innan du läst ut Emma Frans bok ”Larmrapporten” så drar vi in dina internetprivilegier helt och hållet.”

"Nämen va?! Det kan väl inte du göra??"

"Watch me punk ..."


Här får vi en lättfattlig grundkurs i källkritik, råd för hur man bemöter ”alternativa fakta” och felaktiga påståenden, genomgångar av allt från kausalitet till mansplaining.
Finns nu i pocket!
Perfekt som present till alla dina bekanta som delar chemtrailsbilder och konspirationsteorier på Facebook.
Inför kommande valrörelse lär det behövas ...

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd




* Reviderad text. Tidigare publicerad nov 2017.

måndag 6 augusti 2018

From Lödde to the World!


Man kan ju kanske fråga sig varför jag alltid hamnar i trädgården, iklädd shorts, ibland med en öl i handen, när jag läser Mattias Edvardssons böcker?
Förrförra sommaren tog jag del av hans bok "En nästan sann historia", en finurlig liten berättelse någonstans i gråzonen mellan roman och spänningsroman.

Men nu har Edvardsson tagit steget in i thrillerns värld full ut!

"Hur långt skulle du gå för att skydda din familj? Och hur väl känner du egentligen dina barn?
De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt ..."


"En helt vanlig familj" är en enastående bra spänningsroman. En sådan som man bara ramlar över några gånger per decennium. Och hade det inte varit för att den råkat ges ut samma vår som Stina Jacksons lika makalösa "Silvervägen" så hade det sannolikt varit en promenadseger till Svenska Deckarakademins pris för årets svenska kriminalroman.
(Hmmh.. Vi kanske skulle kunna anordna en Thunderdome-style burmatch mellan Edvardsson och Jackson för att göra upp om titeln ....)

 
Sen vet jag att ni litar blint på mitt omdöme där ute, men bara så ni vet - det är inte bara jag som är lyrisk här. Boken har hyllats av i stort sett varje recensent som satt tänderna i den - och den är insåld till över 30 länder!
30!
Länder!
Som alla ligger utanför Sveriges gränser!
Inte illa för en lokal förmåga får jag säga! :-)
Blir detta den stora exportsuccé jag tror kan vi då snart kanske vänta oss såna häringa guidade litteraturpromenader - i Stieg Larsson-stil - för tyska scandicrime-fans i Löddeområdet med omnejd.
 
"Jaah, hier sehen wir das spaziergang zwischen Lödde Centrum und das einkaufzentrum Center Syd var Mattias hat promeniert und auf ihre bücher hatte getänkt.
Schnell Schnell. Alles mit mit bitte!"
 
Jag ser fram mot att välkomna dem i butiken. :-)
 
// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd