måndag 29 april 2019

Gästbloggaren: Malin Thunberg Schunke



Så länge som jag kan minnas har jag haft ett brinnande intresse för frågor om brott och straff, och det var ett självklart val efter juristexamen att bli åklagare. Men ett års studier i internationell straffrätt i London väckte mitt intresse för hur den nationellt präglade straffrätten håller på att globaliseras och jag började forska.

Under år 2013 gav jag ut en juridisk fackbok som heter Whose Responsibility? Boken handlar om vem som har ansvar för att mänskliga rättigheter upprätthålls när olika länder samarbetar med varandra för att gripa misstänkta eller utreda brott utomlands.  

Efter att boken kommit ut kunde jag inte släppa tankarna på misstänkta eller målsägande som drabbas av gränsöverskridande rättsskipning. Tänk om man skulle åka på semester någonstans i Europa, men plötsligt bli misstänkt för ett brott? Om man skulle bli frihetsberövad långt borta från sin familj? Bli förhörd på ett språk som man inte behärskade? Om man inte skulle bli trodd i en främmande rättslig process?
Funderingarna växte långsamt till min debutroman.

Ett högre syfte handlar om Amir Yasin, en vanlig familjefar som med ett par vänner från Stockholms överklass åker på svensexa till franska Rivieran, men hamnar mitt i ett blodigt attentat och blir misstänkt för mord. Den ärelystne utredningsdomaren Philippe Duvernoy leder förundersökningen i Paris med järnhand, och Amir Yasin hamnar i häkte i ett av Europas mest brutala fängelser. Då spåren efter attentatsmännen leder till utlandet blir Eurojust i Haag inkopplat. Ärendet präglas snart av maktspel och nationellt revirtänkande.

Jag visste från början att jag ville ha ett internationellt berättarperspektiv. Jag lever själv med en fot i flera länder: arbetar i Sverige och är bosatt och har min familj i Tyskland. Kanske är det en anledning till att jag fascineras av internationella relationer av olika slag.
Jag placerade Eurojust, EU:s organ för straffrättsligt samarbete, i centrum av historien. 

Märkligt nog har det inte skrivits mycket om Eurojust skönlitterärt trots att det finns en sådan dynamik i utredningar som bedrivs gemensamt av poliser och åklagare från olika länder. Skillnaderna i språk, kultur och inte minst rättssystem både inspirerar och försvårar. Valet av en svensk åklagare som en av huvudkaraktärerna var givetvis rent egoistiskt; på det sättet kunde jag – i varje fall i tankarna – låtsas fortsätta mitt drömjobb på åklageriet.

Men under en lång tid kom jag inte längre än så i skrivprocessen och kunde inte sätta fingret på vad det var som saknades. Tills det hände något. En dag för snart tre år sedan köpte min familj oplanerat ett förfallet sommarhus på Sardinien som vi började renovera. Ännu en gång tillfogades en ny internationell dimension till vårt liv, och jag fann den 

huvudkaraktär som berättelsen saknade. Den svenska åklagaren Esther Edh fick sällskap på Eurojust av sin italienska chef Fabia Moretti. Liksom jag blir Esther konfronterad med Mirto, italiensk livsglädje, kaos och en häpnadsväckande genialitet. Jag ser fram emot hur denna duo ska sätta Europa i ett helt nytt ljus!

Min debutroman Ett högre syfte är ren fiktion, men det som hände Amir Yasin skulle kunna hända vem som helst.

// Malin Thunberg Schunke





torsdag 18 april 2019

Påske-True-Krim!



"Tolv mord, femtio våldtäkter – från mitten av 1970-talet och tio år framåt levde Kalifornien i skräck för Golden State Killer. Han väljer noga ut sina offer. Plötsligt, mitt i natten, står han i deras sovrum och bländar dem med den skarpa ljusstrålen från en ficklampa. Binder, våldtar och mördar dem. Efteråt försvinner han i mörkret, osedd. Det är i mitten på 1970-talet som han börjar sitt härjningståg i Kalifornien. Det ska pågå i tio år. Han lämnar många förstörda liv bakom sig. Ingen kan spåra honom, polisen lyckas inte gripa honom ..."

Många år senare gör Michelle McNamara, krimbloggare och privatperson, det till sin livsuppgift att få fast honom
Hon söker ledtrådar i arkiv, intervjuar överlevare och släktingar till offer. Går igenom polisrapporter och vittnesmål, allt i en oförtröttligt kamp för att finna just de detaljer som skulle kunna avslöja mördarens identitet.

Jag har aldrig varit en storkonsument av böcker i "True Crime"-genren, men denna bok skiljer sig rejält från "Svensk Maffia"-typen, spekulativa och våldsförhärligande självbiografier (eller självbiografiska romaner) av värdetransportrånare, MC-skurkar och/eller andra puckon.

Michelle McNamaras berättelse om sin jakt på seriemördaren The Golden State Killer (ett namn hon själv gav honom) greppar tag rejält. Långt mer spännande än de flesta "riktiga" kriminalromaner jag läst på senare år.
Författaren själv fick dock aldrig se varken boken komma ut, HBO-serien planeras, eller mördaren gripas, då hon hastigt gick bort - bara 46 år gammal - i april 2016.

Michelles make, komikern Patton Oswalt, har berättat om hennes bortgång i sin standup-show "Annihilation" (finns på Netflix). Inte ett öga torrt i salongen.
Ni kan även höra honom prata hos Conan här:



En bok man absolut inte bör missa!
Perfekt läsning för alla krimpoddföljare (som Serial t.ex) eller för dig som satt som fastnaglad framför Making a Murderer.

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

torsdag 4 april 2019

Don't know much about history ....


Jag inser nu att jag aldrig recenserade Matt Haigs "Historieläraren" när den kom ut på svenska förra året. Lite av ett tjänstefel, då den var en av mina favoritböcker 2018.

"Tom Hazard bär på en hemlighet. Han ser ut som en vanlig 41-åring, men har i själva verket levt i århundraden. Från den elisabetanska eran genom 1920-talets jazzålder i Paris till dagens London. Han har sett världen förändras, men det enda han längtar efter är ett vanligt liv. Det är en bitterljuv roman om tidens gång, kärlekens villkor, och om att det kan ta en livstid att lära sig att leva.

Boken är något så ovanligt som en modern äventyrsroman!
En härlig blandning av spänning, kärlek, fantasy och historielektion.
Lite Hundraåringen/Forrest Gump möter "Jorden runt på 80 dagar"-känsla, då vår huvudperson Tom konstant (eller ofta iallafall) tycks träffa berömda personer ur världshistorien. Men, det kanske blir så om man lever i århundrade efter århundrade? 
Jag t.ex. är inte ens 50 år fyllda och har redan hunnit skakat hand med storheter som både Yohio och GW Persson ....  :-)

Stor Hollywoodfilm byggd på boken, med Benedict Cumberbatch i huvudrollen och som exekutiv producent, är planerad men har inte börjat spelas in ännu. 
Storyn borde göra sig bra på duken, den är fartfylld och lättläst.



Jag fick en pratstund med Matt på Bokmässan i höstas och frågade om det fanns i hans planer att skriva en uppföljare, utan att spoileralerta kan jag säga att berättelsen solklart har potential för en fortsättning ...

Den mycket trevlige Matt gav mig kanske inte ett direkt svar på frågan, men antydde fint att "om filmen väl blir av så är det inte alls omöjligt ...."
Vi får hålla tummarna.

Läs boken först hursomhelst!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd