tisdag 30 mars 2021

Goda grannar - Nu i pocket!

 Nu finns Mattias Edvarssons "Goda grannar" ute i pocket! Nedan kan du läsa min recension av boken från förra sommaren! :-) // Johan 



"Hur väl känner du dina grannar? Micke och Bianca flyttar till ett idylliskt villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer dock tvivlet bland polisen och i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer?"


Wow! Bara wow! (och puh.)

Nu är det ju lätt att tro att jag är partisk här bara för att författaren i fråga bor runt hörnet från min boklåda, men jag garanterar er att så är inte fallet.

Tvärtom har jag gått och oroat mig för att Mattias skulle få svårt att följa upp sin förra bok, den hyllade succén "En helt vanlig familj" (såld till 8 länder översatt till 36 språk eller möjligtvis the other way around). Kanske tillochmed ställt in mig på att "Goda grannar" inte skulle vara en lika fängslande bladvändare, bara helt ok liksom.

Nu kan jag, och ni, andas ut. Berättelsen om Micke, Bianca och deras barn, grannarna Jacqueline & Fabian, Gun-Britt & Åke och de andra boende i det lilla bostadsområdet i utkanten av Köpinge - den lilla orten strax nordväst om Lund, som i en annan verklighet stavas med ett "L", ett "ö", två "d" och ett "e" i början - är fullkomligt omöjlig att lägga ner!

Kanske lite mindre av en spänningsroman än föregångaren, mer en vardagsrysare om människorna som alltid finns omkring oss. Edvardsson bevisar återigen att vi inte behöver coola gangsters, tuffa snutar eller ondsinta seriemördare för att sugas in i en story.
Det skrämmande, det farliga kan lika gärna finnas runt hörnet där vi bor.

Nu blir det ju kanske inte den här sommaren heller, pga ni-vet-varför, men jag tror nog att vi får börja ställa in oss på att det inom kort kommer börja välla in tyska turister för att gå "Scandi Crime"-promenader i Lödde. :-)

"Jaah, hier sehen wir das spaziergang zwischen Lödde Centrum und das einkaufzentrum Center Syd var Mattias hat promeniert und auf ihre neue büch "Gute Nachbarin" hatte getänkt. Schnell Schnell. Alles mit mir bitte!"

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd (Köpinge) :-)



* Originaltext från juni 2020.

torsdag 25 mars 2021

Sammetsdiktaturen - Anna-Lena Laurén




"Jag får ofta frågan hur jag står ut med att bo i Ryssland, både av ryssar och västerlänningar. Varför bo och arbeta i ett land där vardagen är så fylld av besvär? Där byråkratin är så snårig och myndigheterna så opålitliga. Du skulle ju kunna ha ett mycket enklare liv i Europa.
Det är sant. Men också ett mycket mindre intressant liv."

Med sin djupa kunskap om Ryssland och sin stora kärlek till dess folk har Anna-Lena Laurén blivit en av våra mest lästa och uppskattade journalister. I Sammetsdiktaturen får vi en inblick i det politiska spelet i Kreml och följer med hem till köken hos vanliga ryssar. Levande och personligt ger Laurén värdefulla inblickar i vardagen i ett av världens mest motsägelsefulla och fascinerande samhällen.

Boktips: "Sammetsdiktaturen : motstånd och medlöpare i dagens Ryssland" av Anna-Lena Laurén

Passar bl.a. den som vill få en ökad förståelse för varför Ryssland är som det är, och som vill få en inblick i hur ryska medborgare tänker och lever.
En upplysande, välskriven bok om ett land som alltid är i rampljuset, men som man som enskild sällan vet mycket om. Anna-Lena Laurén ger ett intressant inifrånperspektiv av Ryssland, dess handlingskraftiga (och mindre handlingskraftiga) medborgare, samt den korrupta politiken och vardagen.

// Sandra, Akademibokhandeln Landskrona

måndag 15 mars 2021

Gästbloggaren - Sammy Jeridi

 



»Vuxenvärlden trodde att jag skulle bli kriminell, men jag bestämde mig att motbevisa dem. Genom min tuffa barndom blev jag entreprenör och författare.«  

Mitt namn är Sammy Jeridi. Jag har byggt upp ett framgångsrikt e-handelsföretag och min debutbok Ghettokungen är en av finalisterna i Storytel Awards 2021.

Jag är född och uppvuxen i Solna och mina föräldrar invandrade från Tunisien. Jag växte upp under rätt hårda förhållanden i hemmet som präglades av en hel del fysiskt och mentalt våld. Den trygghet jag behövde som barn fanns aldrig där. Min pappa präntade tidigt in i mig att jag var en nolla. Pappas våld och ord jagade mig. Plågade mig till vansinne i takt med att min avsky mot honom ökade. Nu började mina drömmar att formas, att en dag lyckas, bli ekonomiskt oberoende och framgångsrik. Jag hade en dröm till, att bli författare. Med orden, ”Jag ska visa den jäveln”, nådde jag mina drömmar. 

Flykten från våldet med min vilja att motbevisa pappas ord ledde mig till min resa som lika gärna kunde slutat fel. Det mörka inom mig blev min drivkraft till att kämpa. Att aldrig ge upp. Men vägen dit var krokig och dramatisk genom mina olika livsfaser. Men räddningen var min mamma. Hon gjorde allt för att vi skulle ha det bra, och som med all sin värme och energi är min stora förebild i livet. Hon med mitt förnuft var det som höll mig på rätt sida.

När jag gick i tredje klass drog jag mig ofta till biblioteket för att få lugn och ro. Där upptäckte jag en ny värld att försvinna mig bort i serieböcker och sagor om hjältar. Berättelserna väckte mitt intresse och inspirerade mig att börja skriva. Det var en annan värld där man fick uttrycka sig fritt och skapa, fly bort till något som gav mig tröst och en positiv känsla.

Skrivandet, idrotten och mina vänner var min tillflyktsort i många år. Jag sökte mig till coacher som gav mig verktyg att hantera och jobba med mina osynliga ärr. Mentalt och praktiskt. I min resa har jag lyckats träffa rätt människor som varit förebilder, mentorer och därigenom gjort rätt val i livet.  

Länge bar jag på hatet tills jag en dag valde att konfrontera pappa. Vi satte oss ner i hans kök och jag berättade hur illa jag haft det. Vi försonades och från den dagen har vår relation blivit bättre.

När jag var 28 år träffade jag min norska fru och 2005 flyttade vi till Oslo för att satsa på en idé hon hade, sälja smink på internet, så vi startade e-handelsföretaget Makeup Mekka. Jag skötte marknadsföringen och hon tog hand om resten.

Det var tufft. Vi offrade allt. Satsade alla våra besparingar. Jobbade kvällar, nätter och helger och glömde allt vad lyx var. Vid ett tillfälle var vi nära konkurs och vi jobbade ännu hårdare och efter hårt arbete i några tuffa år vände det. Företaget utnämndes till årets Gasellföretag fyra år i rad. 2019 sålde vi företaget för runt hundra miljoner norska kronor.  

Plötsligt var jag där, dit jag alltid velat komma. Ekonomiskt oberoende och framgångsrik. Men den andra drömmen återstod. Jag ville skriva böcker.

Efter hårt slit vid tangentbordet blev min första bok färdig och kort efteråt hittade jag ett förlag som ville ge ut den. Resultatet är ”Ghettokungen”, som är den första fristående delen i en längre serie. Det är en fartfylld spänningsroman som handlar om Leons kamp för sin yngre bror.

Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Pengarna han tjänar använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått – ett Svenssonliv, med bra utbildning och respektabelt yrke.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt. Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla.

Handlingen är till viss del inspirerad av verkligheten och min egen uppväxt. Boken skiljer sig från liknande spänningsromaner genom att huvudkaraktärerna varken är onda eller goda. De är sargade sökande själar som vill nå sina drömmar. Genom karaktärerna återspeglar jag delar av mitt händelserika liv även om det mesta är fiktivt.

Idag lever jag med min fru och våra två barn i Nordnorge och Spanien. Tillsammans med min fru driver vi nya företagsprojekt, och jag skriver vidare på serien. Uppföljaren, Ghettobröder, lanseras i slutet av mars digitalt och i juli kommer pocketversionen. Just nu arbetar jag med råmanuset till bok tre, Ghettolegender, som lanseras senare i höst. Vid sidan skissar jag vidare på ghettoserien och på en spinoff med en ny intressant karaktär som dyker upp i Ghettobröder.

Jag hoppas att min historia kan inspirera andra att välja rätt val i livet – utan att välja fel och hamna snett som tyvärr många gör idag.

// Sammy Jeridi




måndag 8 mars 2021

Amerikansk jord - Jeanine Cummins




"Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror."

Om du har hört om "Amerikansk jord" tidigare så är det eventuellt inte på grund av bokens framgångar och kvalitet, utan på grund av den stora debatt den orsakade i USA.

Författaren anklagades för att inte vara rätt person, eller i alla fall inte av rätt etnicitet, för att skriva en bok om mexikanska flyktingars öde. Något som ledde till en hetsig debatt om både boken och litteraturens roll. Ska man inte kunna skriva om andra etniciteter än sin egen, om andra kön, andra kulturer. Uttryck som "kulturell appropriering" flög fram och tillbaka, författarförbund blev upprörda, författare med latinskt ursprung kände sig förbisedda, inplanerade bokprat och signeringar i boklådor fick ställas in efter hot, Stephen King blev så arg att han lämnade sociala medier (han var #TeamCummins btw) mm mm.

Detta sagt om detta.

Behöver man då ta ställning i denna fråga för att läsa eller uppskatta boken?                          

Svar nej.    

Oavsett om du (som jag) tycker att författare borde ha friheten att kunna skriva om precis vad de vill, eller om du tycker att de borde hålla sig till sina egna cirklar, så är "Amerikansk jord" en mycket stark läsupplevelse.

Skildringen av Lydia och Lucas flykt från kartellens grepp tillhör det bästa jag läst det senaste par åren. Visst, den kanske inte ger oss den djupaste analysen av varför situationen ser ut som den gör för alla som flyr till USA från Syd- och Mellanamerika, och inte heller de mest välutvecklade personskildringar man läst, men det är en bladvändande och engagerande roman-på-gränsen-till-thriller. En berättelse som du varken kommer kunna lägga ner eller glömma bort.


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


p.s. Vill du läsa mer på samma tema kan jag varmt rekommendera deckarnestorn Don Winslows "Muren". En mycket tjockare bok som grottar ner sig i Mexicos drogkarteller bättre än någon annan skönlitterär författare gjort tidigare. I boken skildras många av samma flyktvägar och dilemman som vi möter i Amerikansk jord.