måndag 26 februari 2018

Bokhandlarna svarar: Johans bästa Bokreatips!

Hej hej!
Vill bara kort tipsa om mina favoriter ur årets reakatalog!
Vi har hållit på hela helgen med att plocka upp fjorton pallar, med nästan 900 titlar, på rätt kategoribord, i ungefärlig bokstavsordning -så jag hinner inte inte skriva några noveller just nu. :-)
Ni får helt enkelt lita på mig.
(Eller sök här i bloggen, jag har skrivit om de flesta av dessa böcker här tidigare ...)


Romaner

Lena Ackebo - Världens vackraste man
En rörande och rolig systerroman. Mittemellan feelgood och finkultur.

MR Carey - Flickan med gåvorna
Bästa skräckromanen jag läst sedan Justin Cronins fantastiska Passagetrilogi. En nytändning för Zombiegenren.

Emma Cline - Flickorna
Otroligt stark debut om kvinnorna/flickorna som föll för Charles Manson.

Fredrik Backman - Björnstad
Upptäck en ny sida av Sveriges populäraste författare. Gripande och stark roman.



Deckare

Sharon Bolton - Daisy i kedjor
Ännu en mörk höjdare från Domestic Noir-drottningen.

Jonas Bonnier - Helikopterrånet
Rafflande, verklighetsbaserad spänning i Roslund & Hellströms anda.

Pierre LeMaitre - Alex
Rå och skakande fransk thriller. Spännande ny bekantskap förra året.

Arne Dahl - Utmarker
Första delen i Arne Dahls nya spänningssvit. En riktig höjdare!


Facklitteratur

Hanna Hellquist - En tryckare på Blue Moon Bar
Hur kan man inte älska denna värmländska urkraft som är Hanna Hellquist?

Ashlee Vance - Elon Musk
Fascinerande biografi om en av vår tids stora tech-pionjärer.

Jason Diakité - En droppe midnatt
Är du ute efter den traditionella musikerbiografin - med sex, droger och rock'n'roll - kan du vandra vidare. Jasons bok är en förkrossande stark berättelse om familj, rasism och arvet efter slaveriet. Att få veta om Timbuks musikkarriär får vi nog vänta med tills nästa bok.

Christopher Sjuve - Allt blir bättre med bacon
Sannare ord har väl aldrig sagts? :-) Nu blev jag hungrig ...


Reakatalogen är full med godbitar i år!
Kom in och hälsa på mig på i butiken, med start tisdag 27/2 07:00, så kan jag tipsa om mängder av andra reafynd!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


fredag 23 februari 2018

Bokhandlarna svarar: Evas Bokreafavoriter


Tänk att Akademibokhandeln prickat in mina favoriter i årets rea!



1. Elena Ferrantes två senaste delar, "Den som stannar, den som går" och "Det förlorade barnet" hade jag kastat mig över om jag inte redan hade dem på bästa plats i bokhyllan hemma.

2. Kazuo Ishiguro: "Återstoden av dagen", min absoluta favoritbok av senaste Nobelpristagaren i litteratur. Så upprörande, rörande och välformulerat om den gamle butlern.

3. Dan Brown: "Begynnelse", som alltid en thriller där historia och framtid bildar högspänning. Med professor Langdon i Spanien denna gång.


 


 
Men det finns naturligtvis fler pärlor inne i katalogen. Flera av dem romaner som inte fick sin välförtjänta uppmärksamhet när de kom ut.
Bland dem Therese Bohmans "Aftonland", underbar satir om vår tid och universitetsvärlden; Negar Naseh: "De fördrivna", en oerhört stark relationsroman, utspelas på Sicilien och blir fullständigt gastkramande; Linda Olssons underbara "En syster i mitt hus"; Morten A Ströknes: "Havsboken", om två män i en båt på galen fisketur. Stor underhållning!

 
// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

fredag 16 februari 2018

Bokhandlarna svarar: Johans längtan

Åh, vilken lycka det är när man får "Vårens Böcker"-numret av Svensk Bokhandel, vår branschtidning. Det är bara att sätta sig med märkpennan och bocka av allt man tänker beställa läsex av (It's good to be the bokhandlare).
Dessa följande titlar pockade på min uppmärksamhet högst i år.
 
"Styrkan" av Don Winslow (utk.)
 


Jag älskar New York. Fullkomligt älskar stan.
Har aldrig känt mig otrygg på gatorna där, oavsett statsdel eller tid på dygnet.
Men frågan är om jag kommer våga åka tillbaka nu, efter att ha läst (halva) Don Winslows hyllade kriminalroman "Styrkan". Det verkar ju fullkomligt livsfarligt där!!
"Förmodligen den bästa polisroman som någonsin skrivits." säger Lee Child på bokens baksida. Mycket möjligt Lee. Jag återkommer med dom om några veckor.

"Kriminalinspektör Denny Malone leder en elitstyrka som bekämpar gäng, droger och vapen i New York. I arton år har han stått på frontlinjen och gjort allt som krävs för att överleva i en stad uppbyggd på ärelystnad och korruption. En stad där ingen är ren - inte ens Malone själv. Tillsammans med sin partner har han stulit kontanter och droger för miljontals dollar. När han fastnar i en fälla och pressas av den federala polisen tvingas Malone välja vem han ska svika: sina yrkesbröder, poliskåren, sin familj eller kvinnan han älskar - samtidigt som staden kokar av en etnisk konflikt som hotar att förgöra dem alla."


 "30 år av tystnad - Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme" av Anna Hage (utk.)


 
Jag har känt Anna i över 15 år, men hon har aldrig yttrat ett ord till mig om sin inblandning i Palme-affären. Herre jösses tjejen! Det ska bli riktigt spännande att läsa vad det är du har lyckats hemlighålla i tre decennier ....

"En vardagkväll i februari 2016 möter Anna sin egen blick i tv-rutan. Det är blicken hos en skrämd sjuttonåring. En tjej med sprejat hår i 80-talsfrisyr sitter i Aktuelltstudion och berättar om mordnatten då Olof Palme mördades. Nu, trettio år senare, sitter Anna hemma i tv-soffan och drabbas av frossa. Det skakar i hela kroppen och hon mår illa. På natten känns det som om hon ska kvävas. Tankar, minnen och känslor, allt flimrar förbi som i ett kalejdoskop.
 
Det finns en gräns för hur länge man kan trycka ner sina känslor. Det upptäckte Anna Hage som blev vittne till Palmemordet. Hon var ung gymnasieelev och försökte rädda livet på statsministern den där februarikvällen 1986. En traumatisk upplevelse som tillsammans med det efterföljande drevet i media, polisförhören och rättegångarna har påverkat hennes liv starkt.
Nu väljer hon att inte längre blunda för smärtan och berättar sin egen historia om vad som hände. Hon beskriver själva mordnatten, polisförhören, utsattheten och känslan av att vara den som alla skvallrar om. Hon berättar om livet idag, om hur de åren präglat henne, om maktlöshet och skamkänslor. Om vikten av att våga möta sina värsta rädslor – och om att gå vidare i livet."
 
 
"Rökridå" av Krysten Ritter (utk. 1/3)
 
Hon hotade mig med stryk om jag inte höll upp boken såhär ...
 
Om Krysten Ritter (Jessica Jones, Breaking Bad mm) är en hälften så begåvad författare som hon är skådespelare så kan detta bli en riktigt rolig ny bekantskap ...
 
"Tio år har gått sedan Abby Williams senast besökte sin hemstad. Hon har försökt lämna allt som hände där bakom sig. Nu bor hon i Chicago och har en framgångsrik karriär som miljörättsjurist. Men ett rättsfall tvingar henne att återvända till den lilla staden Barrens i Indiana, och det dröjer inte länge förrän hon upptäcker oväntade kopplingar till en tio år gammal skandal, som kulminerade i att tonårstjejen Kaycee Mitchell försvann. Men i sina försök att ta reda på vad som egentligen hände med Kaycee börjar Abby tvivla på sina egna minnen.
Vad är sant och vad är inte? Och när hon snubblar över en ännu värre hemlighet en obehagligt väletablerad företeelse som kallas Tävlingen går det upp för henne att det i det lilla samhället gömmer sig ett mörker som är större än någon tidigare anat."

"En helt vanlig familj" av Mattias Edvardsson (utk 20/6)



"En nästan sann historia", Mattias förra roman var en riktigt finurlig liten roman om några kursare i nittiotalets Lund (och några lik i Veberöd tolv år senare) - och en av våra mest sålda pocketböcker under hela 2017 (han bor nästan runt hörnet :-))!
Jag ser fram mot att se om hans nya bok är lika bra. Eller bättre!
"De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras tonåriga dotter Stella. Men en dag raseras allt. Deras trygga tillvaro, tilliten till varandra och förtroendet för samhället. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet. Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som hänt eller vad de ska ta sig till.
I polisförhör ljuger Adam i ett svagt ögonblick för att ge dottern alibi och snart har han snärjt in sig i ett nät av lögner. Hur långt är han beredd att gå för att skydda sitt barn?
Samtidigt går Ulrika emot allt hon tror på för att hjälpa Stella. Men hur väl känner de egentligen sin dotter? Är Stella verkligen oskyldig? Och vilken skuld har de själva?
En helt vanlig familj är en roman om ett brott och ett porträtt av tre människor i kris."
 
Tro mig : En memoar om kärlek, död och jazzkycklingar av Eddie Izzard (utk. 20/4)


Jag läste Eddie Izzards underbara självbiografi redan i somras(recension och barbröstad bokhandlarbild här), så vad jag längtar efter är är då inte att få läsa om den på svenska utan att få rekommendera den till kunder med god smak i butiken ... :-)

"Vid sex års ålder förlorade Eddie Izzard sin mamma, han har sedan dess levt sitt liv med en orubblig drivkraft som har gjort honom till en av samtidens mest framstående komiker. Som tonåring uppträdde han på Londons gator, och blev snabbt ett känt namn när han redan då fängslade publiken med sina geniala skämt.
I Izzards självbiografi får vi följa honom från showerna på gatan till de stora scenerna. Izzard har uppträtt på stora arenor runtom i världen, som Madison Square Garden, Wembley Stadium, och även framträtt i Sverige."



// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd
 

måndag 12 februari 2018

Bokhandlarna svarar: Evas vårönskningar!

 
 
Jag har tjuvstartat med vårens bokläsning.
 
 
Först ut blev en rasande, skrämmande thriller av Sara Larsson. Hon drivs av engagemang mot våld mot flickor, tyvärr alltför aktuellt fortfarande.
 
Sara Larsson: Aldrig mer
Mitt ibland oss finns de, flickor som sålts från fattiga länder som Rumänien. Som utnyttjas av svenska män, trots att de bara är tonåringar. Och trots att det är ett brott att köpa sex.
Flickorna luras iväg med löfte om jobb på restaurang, men hamnar på gatan eller i skumma lägenheter.
Sara Larsson iscensätter en vidrig verklighet som vi inte vill se. "Aldrig mer" griper tag och kräver att läsaren tar ställning. Det finns också sätt att agera, menar författaren.
En riktigt viktig bok om trafficking.
 
Bob Hansson: Tankar för dagen. Manual för ett snällare liv.
Men kan inte  människor bara vara snälla? Det låter otroligt otidsenligt naivt, men Bob Hansson vill dra sitt strå till den snälla stacken. Och jag blir alldeles varm om hjärtat när jag nu börjar läsa hans kloka funderingar. Jo, man får vara snäll och vänlig. Nej, man behöver inte vara perfekt eller sträva efter det goda livet. Det är redan här!
Tack Bob Hansson - du är precis vad en människa behöver i februari!
 
Daniella Gordon: Kärlek på allvar
Förälskad är lätt att bli. Men hur behåller man kärleken genom åren? Samtalsterapeuten Daniella Gordon har goda råd och nyttiga övningar för att relationen ska utvecklas och blomma. Det betyder också att jobba med sig själv. Måste-läsning för de flesta - för livet tillsammans är ingen kasebana....
 
Karin Wahlberg: Lätta ditt hjärta
Eftersom jag själv är från 50-talet kände jag igen mycket att stämningen i Karin Wahlbergs första delar om Lasarettet. Nu ska del 3 läsas, om hur livet ter sig för alla de som arbetar och lever kring sjukhuset. Karin Wahlberg skriver med så tidstypiska detaljer och behandlar sina fiktiva människor med varm och öm hand. Titeln må låta banal. men Karin Wahlberg skriver om livet - och döden - med stort allvar, och förstås, medicinsk kunskap (eftersom hon ju själv är läkare).
 
 
 Sarah Perry: Ormen i Essex
Det är något visst med viktorianska England. Romanen med det ursnygga omslaget väcker förstås min nyfikenhet. Liksom tiden, 1893. Huvudpersonen Cora Seaborne är ung änka, men tänker inte dra sig tillbaka i svart sorgedräkt. Hon lämnar London för lilla staden Colchester i Essex, där det går rykten om en mystisk sjöorm. Tillsammans med traktens präst söker Cora svar på gåtan med ormen. Det låter romantiskt och märkligt,  men en engelsk författare kan nog lyckas med en sådan roman. Jag ger "Ormen i Essex" en chans.
 
Jens Christian Gröndahl: Ofta är jag lycklig
Det här är en roman som är efterlängtad av flera kunder. Den verkar ursympatisk: Ellinors man har just gått bort. Nu behöver hon någon att anförtro sitt livs hemligheter åt. Det handlar om livet, kärleken och identiteten på ett finstämt sätt. Danske Jens Christian Gröndahl är översatt till 25 olika språk. Given läsning när den kommer ut i april.
 
Domenico Starnone: Band
Elena Ferrante-serien är slutläst sedan länge - och lämnade ett stort tomrum efter sig.  Nu vill jag läsa nästa lysande italienska roman! Kanske är det "Band" av Domenico Starnone. Detta ska vara en äktenskapsskildring av en av Italiens främsta författare. Även denna får jag vänta på tills den kommer ut i april.
 
Christina Herrström: Tionde våningen
En ungdomsroman som verkligen gjorde intryck på mig var Christina Herrströms "Tusen gånger starkare". Den blev också film.
Nu är hon tillbaka med "Tionde våningen". Det handlar om systerskap och förälskelse, mod och livsval. Boken vänder sig till tonåringar - men Christina Herrströms böcker förtjänar att läsas även av vuxna!
 
 
Ulf Nilsson: Lilla syster Kanin går alldeles vilse
Lilla syster Kanin är fortfarande helt oemotståndlig. Vi läste om henne och storebror för våra barn. Och nu är det dags för barnbarn att få höra saga om Lilla syster Kanin - när hon går vilse. Självklart är det Eva Erikssons fantastiska bilder som illustrerar de gulliga kaninerna och dramatiken. Det blir en säker succé som godnattsaga!
 
// Eva Killberg, Akademibokhandeln  Killbergs Ängelholm

måndag 5 februari 2018

Bokhandlarna svarar: Vårpepp!

Så sugen på flera av vårens böcker
 
 
 
Börjar med att vara sugen på en roman som jag faktiskt tänker börja läsa idag – ”Simson” av Lina Sjöberg.
När jag läste om den här romanen i vårkatalogen blev jag fascinerad av hur författaren har valt att närma sig Simson. Återkommer förhoppningsvis med en recension längre fram.
 
”Simson är en ursinnigt stark man med långt tovigt hår som härjar på det kanaaneiska slättlandet i dåtidens Palestina. Vi känner honom som den tragiske hjälten från Bibeln: han som dödade ett lejon med bara händerna och hamnade i fiendehänder tack vare Delila. I Lina Sjöbergs Simson får vi följa en vilsen ung man som hemsöks av ett raseri han inte kan kontrollera. Fram träder en människa med vad vi idag skulle kalla en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kämpar för att få ihop sitt liv.”
 
Min andra bok är ”Rutabaga – Med fokus på grönsaker” av Mathias Dahlgren.
Eftersom vi för tillfället har vår 25-åriga dotter boendes hemma – och hon är vegetarian – så behöver vi gradera upp vår kokbokshylla. Med Mathias Dahlgren steppas förhoppningsvis recepten upp några snäpp – precis som man vill ha bra vardagsrecept så vill man även ha de där lite mer kulinariska tipsen – och de hittar man alldeles säkert här! (Rutabaga är ett amerikanskt ord för kålrot. Egentligen en förvrängning av svenskans rotabagge. Allt om mat) 
 
”Här har vi en grön kokbok som inte liknar någon annan på marknaden, skriven av en kock som inte gör någonting halvdant. Huvuddelen av recepten är rätter att dela, vilket betyderatt man lägger upp ett par tre rätter på tallrikar som delas runt bordet. I övrigt består boken av grunderna i den vegetariska matlagningen i form av till exempel buljonger och andra smaksättningar, recept på snabbsyrade grönsaker och på bröd och olika spreadsatt äta tillsammans med brödet.”
 
 
 
Tredje boken på min lista är en kinesisk sci-fi – ”Chi-fi” – ”Peking – den hopfällbara staden” av Hao Jingfang. Den fångade mitt intresse för att den är belönad med Hugo Award – och där vunnit över Stephen King!
 
”Peking i framtiden. För att få plats med alla 80 miljoner invånare har man byggt om staden så att delar av den fälls ihop under vissa tidsintervall. Människorna är uppdelade i tre samhällsklasser som lever i separata dimensioner i staden. Lao Dao bor i klass tre där han arbetar som sopsorterare. En dag blir han uppmanad att hjälpa en person att smuggla ett skriftligt meddelande till någon i högsta samhällsklassen. Han går med på det då han behöver pengarna för att betala sin adoptivdotters förskoleutbildning. Det finns bara en väg han kan ta, en viss tid på dygnet, före staden fälls ihop då det blir nästa samhällsklass tur att se solen innan staden åter börjar rotera.”
 
Eftersom jag numera är stolt delägare i en bikupa – med en drottning som heter Gefjon – så måste jag såklart läsa en bok om bin. ”Den stora biresan” av Dave Goulson känns som ett måste. Ett bra komplement till romanen ”Binas historia” – det är alltid bra med kunskaper kring vår miljö och hur alla förändringar påverkar oss.
 
”Brittiske Dave Goulson är tillbaka med en ny bok om ängarnas, trädgårdarnas och djunglernas små arbetare: bina. Efter böckerna Galen i humlor och Galen i insekter ger han sig här ut på en världsomspännande resa i forskningens och det egna brinnande intressets namn. Binas öde kan berätta för oss både om naturens oerhörda motståndskraft och om det hot som människan med sin stora påverkan på miljön och klimatet utgör. Följ med på Den stora biresan – surret omkring dig kommer aldrig mer att bli sig likt.”
 
// Silja Stråhle, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg City