torsdag 31 december 2020

Årets bästa musik!

Vi älskar läsning på Bokboxen, men vi brinner även för musik!
Därför presenterar vi idag, i perfekt tid till din nyårsfest, en sammanställning av årets bästa låtar! Vetenskapligt belagd av Max Planck Institutet i München, och således immun mot invändningar och irrelevanta protester. :-)


Bleachers - Chinatown


För mig tidigare helt okända Bleachers levererar vad som måste vara årets i särklass bästa låt! Bara sättet "den hemliga gästartisten" smyger sig in i andra raden i andra refrängen innehåller mer magi än hela Harry Potter-serien .... 


Miles Hunt - In my sights



Tagen från senaste plattan "The Custodian 2", där Hunt gör akustiska tolkningar av låtar från hela sin karriär, är nya spåret "In my sights" kanske det bästa solospår han släppt sedan "Everything is not Okay". Ståpäls direkt. (Finns ej på Spotify, ty Milo är en surgubbe.)


Taylor Swift / Bon Iver - Exile



Trodde jag att det skulle ligga en Taylor Swift-låt på min topp tio 2020? Förmodligen inte, men plattan "Folkore" är otroligt bra, och "Exile" - samarbetet med Bon Iver känns på riktigt.


Gorillaz ft. Beck - The Valley of the Pagans



Gorillaz har haft ett roligt år, vilket blir kul för alla oss andra. Tonvis med balla samarbeten med tex Peter Hook, Elton John, St. Vincet mfl. Vad som såg så magiskt ut i förhand - colabben med Robert Smith - var lite av en besvikelse, så denna låt med Beck får reprezentera här! :-)


Tim Minchin - Leaving L.A.



Likaså är det näst intill omöjligt att bara välja en låt från Tim Minchins första "inte humor"-platta (även om texten här är fruktansvärt kul). Mannen är ett geni. På alla sätt.
(Årets snyggaste musikvideo också ...)


The Wombats x Peking Duk - Nothing to Love about Love


Behöver du en pumpande, fantastisk danslåt att stuffa ut det här jävla året till vid tolvslaget?
Här är den. Mvh från grabbarna i The Wombats och en Pekinganka. 


King Princess - Only Time makes it Human


Jahapp, du vill dansa vidare? In the Zone liksom? King Princess gots you covered!


Sylvan Esso - Ferris Wheel


Fortfarande uppe på golvet? Då drar vi på Sylvan Essos "Ferris Wheel" också. :-)


Eels - Are We Alright Again


Gamla indiefavoriterna Eels dyker upp igen (kanske pga av "Ålevangeliets" framgång?) med en låt som ställer sig frågan vi alla ställt oss och andra i år ...

Nick Cave - Cosmic Dancer



Nick Cave gjuter in sin ton och melankoli i den här covern på Bolans gamla "Cosmic Dancer", från hyllningsplattan "AngelHeaded Hipster: The Songs of Marc Bolan and T.Rex".


Paul Weller - On Sunset


Gamle The Jam-hjälten Paul Weller blir den förste artisten att ha albumettor på UK-listan fem decennier på raken sedan Lennon/McCartney. Gammal är äldst! Och fortfarande guld! :-)


Bubblarna:

Alanis Morrisette - Ablaze

Future Islands - Hit the Coast

Smashing Pumpkins - Cyr

Cyn - Drinks

Love Fame Tragedy - You take the Fun out of Everything

The Wonder Stuff - Don't Anyone Dare Give a Damn

Jessie Ware - Remember Where You Are

Sufjan Stevens - Video Game





God Forsränning och Gott Nytt År - önskar Bokboxen! Vi ses 2021!



fredag 18 december 2020

Julklappstips från Helsingborg!


Katrin Marçal /Att uppfinna världen- Hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet

Intressant och engagerande bok om uppfinningar, teknologi, timing, kön och ekonomi. Är det egentigen så manligt med hjul på resväskor? Behöver elbilar förses med kristallvaser? Hur kom det sig att de första astronauternas rymddräkter tillverkades i just mjukt material? Vem blir först besegrad, Serena Williams, Garry Kasparov eller datorerna och robotarna? Läs och fundera...! Jens Linder/Frankensteins köttkvarn – och andra omvälvande mathistorier
Inspirerande gåva till den orädde gourmanden. "Kring en flämtande eld, vid mynningen av en grotta kurar en liten skara urmänniskor med märgben i händerna; på gräsmattan i en trädgård samlas några finklädda nutida Homo sapiens runt en klotgrill med varsin hamburgare i näven. Det skiljer någon miljon år mellan dessa två måltider. Ändå är likheterna stora…” Häng med på en mathistorisk promenad med besök hos The costermongers i London, dronterna i Indiska oceanen, de fermenterade krusbären, den extraordinära hallonglassen, köttkvarnarna och Mary Shelly. Allt varvat med anekdoter och recept. Kanske spännande inspiration till nyårsmenyn...?

// Hanna, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg





Dubbelporträtt av Agneta Pleijel -
Till den som önskar att få en njutbar läsupplevelse! En enkel historia, men ack så vackert, lågmält och fängslande om mötet mellan två åldrade konstnärer, deckarförfattarinnan Agatha Christie och österrikiske konstnären Oskar Kokoschka. Sann berättarkonst i en liten läspärla

// Yvonne, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg





Tre tips - för stor och liten. För den historieintresserade: "Sundets röda nejlikor" En välskriven och fängslande bok om hur danska Syklubben och Helsingborgspolisen räddade flyktingar över sundet under andra världskriget. Sundets hjältar!
För barnen finns den superfina ”Barn som förändrat världen” - här är det barnen som tar plats, och har på olika sätt förändrat världen. Hyllade hjältar! För den naturintresserade: ”Insekternas planet” - en underbart underfundig och intressant bok om det lilla, lilla livet omkring oss. Nu finns det en lika underbar bok om insekter för barn! ”Insekternas hemligheter: bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar”. Heja, heja! Till den som är intresserad av sambandet mellan kropp och knopp: ”Hjärnstark” är en storsäljare som öppnat ögonen för sambandet mellan motion och mående. Kanske är ett par löparskor en av de bästa medicinerna? ”Hjärnstark junior” ger samma viktiga kunskaper fast riktat till unga. Bli smartare, gladare och starkare!

// Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg





måndag 14 december 2020

Årets bästa böcker - Johan


Så närmar sig ännu ett år (och vilket år sedan) sitt slut och det är dags för eder vänlige kvartersbokhandlare att summera sin läsning igen.
Vi är lite överkörda i butiken just nu så jag hinner inte skriva några längre texter om varje individuell bok här, men om du letar här på bloggen hittar du mer utförliga recensioner av flertalet. Använd sökrutan till höger.
Nedan återfinner du de bästa av de ca 120 böcker jag läst under 2020. Bara att kopiera/skriva av och ta till din lokala boklåda så är hela julklappslistan löst! Varsågoda! :-)




Spänning

Stina Jackson - Ödesmark
Lika bra som hyllade debuten "Silvervägen"? Ja, men på ett annat sätt. "Ödesmark" rör sig mer åt Smirnoffhållet än ner för Keplerstigen. Ett gott vägval för Jackson. Min favorit bland årets kriminalromaner.

Mattias Edvardsson - Goda grannar

Vår lokale Lödde-superstjärna är tillbaka med ännu en superspännande bladvändare!

Hur väl känner du dina grannar? (I den lilla orten "Köpinge", nordväst om Lund ...)


Johanna Mo - Nattsångaren
Första boken i serien Ölandsbrotten etablerar Mo som Kalmar/Ölands-deckardrottning, nu när den forne kungen - Johan Theorin - verkar ha abdikerat. Mycket spännande och gripande kriminalare. Jag ser fram mot en fortsättning.

Håkan Norebäck - En sista vinter
Obegripligt att Norebäck varken vann, eller ens var nominerad till, Deckarakademins debutantpris i år! Detta är riktigt, riktigt bra. En småländsk Stina Jackson i ton och språk.

Klas Ekman - De kapabla
En riktigt rafflande hybrid av våldsam thriller och supersvart komedi. Unik, och mycket underhållande bladvändare.

MW Craven - Brännaren
Mycket bra brittisk spänningsroman. Lite i Peter Robinson / Peter May-stil, fast med råare mord. Ruggigt om mördare som eldar upp sina offer - långsamt - i Lake District, Cumbria.




Romaner

Patrik Lundberg - Fjärilsvägen
En mycket gripande självbiografisk kärleksförklaring till en mamma. Stark.

Engström/Richert - Nattavaara
Om du inte tyckte att 2020 var dystopiskt nog ...
En mycket spännande, skrämmande och originell vision av en möjlig framtid ...

Curtis Sittenfeld - Rodham
Vad hade hänt om Hillary ruttnat på Bills otrohet och aldrig gift in sig i Clintonklanen?
Hur hade hennes liv och karriär sett ut då? Sittenfeld ger oss en alternativ historieskrivning i denna underhållande kontra-faktiska roman.

Danny Wattin - Lärarinnan
Mycket underhållande roman, särskilt kanske för alla som någonsin jobbat - eller gått i -
den svenska skolan ... Som en vresig (extra vresig) Fredrik Backman ungefär. :-)

Annika Norlin - Jag ser allt du gör
Fullkomligt underbara norrländska noveller! Litterär debut av geniala popsnickraren Norlin (Säkert / Hello Saferide). Välförtjänt Augustnominering.




Facklitteratur

Barack Obama - Ett förlovat land
Inte oväntat, med tanke på att han är en skapligt begåvad retoriker, fascinerande läsning om framförallt hans politiska liv, valkampanj och första fyra år vid makten. Årets tegelsten!

Johanna Bäckström Lerneby - Familjen
Augustnominerad i fackboksklassen. Om det framväxande kriminella klansamhälle som etablerat sig i Angered. En bok man blir riktigt förbannad av. 




Engelskt 

Jeanine Cummins - American Dirt
Otroligt stark roman om en mor och son som flyr för sina liv från Mexico till USA. Släpps på svenska redan i januari!

Caitlin Moran - More than a Woman
Kvinnan som trodde hon visste allt om "konsten att vara kvinna" i sena trettioårsåldern inser närmare femtio att problemen knappt hade börjat! Vansinnigt roligt, med ett oväntat mörker som skär i hjärtat.

Bob Woodward - Rage: Trump in the White House
En av världens mest respekterade journalister skriver sin andra (och förhoppningsvis sista) bok om världens kanske minst respekterade president ...

David Sedaris - The Best of Me
Världens roligaste man samlar sina bästa texter, essäer och funderingar. Kan det bli annat än alldeles, alldeles underbart? Nej, det kan det inte! LÄS!!
Börja med att titta på en favorit, Davids julberättelse "Six to eight black men" (finns med i samlingen), för att komma i rätt julstämning. :-)






Bubblare:

Tove Alsterdal - Rotvälta
Delia Owens - Där kräftorna sjunger
Tony Johansson - Källa X
Jessica Schiefauer - Bärarna
Jens Lönnaeus - Clara
Stephen King - Institutet


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


onsdag 2 december 2020

Henrik Brandau Jönsson: Där solen aldrig går ner



Vilken resa han bjuder på i sin bok, korren Henrik Brandau Jönsson!

Bosatt i Brasilien och med en gammal kärlek till Portugal, ger han i kast med de länder som varit portugisiska kolonier jorden runt. Han åker till nästan alla, hittar syndiga nationalkaraktärer och spännande miljöer, får genom portugisiska språket kontakt med alla möjliga människor. Så levande, så oupphörligt intressant!


Han besöker Indien och ställer sig frågan: Varför frossar man i lutfisk i Goa?

I Mocambique hittar han ursprunget till vällusten, i Angola till vreden.

Otroligt är också Macao, den lilla kinesiska ön som inte är större än Lidingö. Med 40 kasinon omsätts lika mycket här på en dag, som på sju i Las Vegas. Och bland dem som tjänat de riktigt stora pengar finns president Trumps sponsorer ...


Rios kåkstäder får sin historia, slaveriet inte minst. Och så får vi förstås följa med till Lissabon, där fattigkvarteren helt blivit omvandlade till turistlägenheter.

Mycket är märkligt och fascinerande i historierna om de forna kolonierna, förenade av språket. Ett nytt begrepp lärde jag mig också, om detta: Den lusofona världen, där solen alltid är uppe i något av länderna.

Tack för resan, Henrik!

 

// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

tisdag 24 november 2020

Om du inte tyckte 2020 var dystopiskt nog ...


"N
ågot decennium fram i tiden möter vi ett Sverige som plågas av epidemier och klimatförändringar. Ett Sverige som helt enkelt har slutat att fungera. Den lilla orten Nattavaara i Norrbotten har blivit symbolen för hopp där är somrarna svalare och man kan arbeta sig till ett medborgarskap i Nordmark, en självutnämnd republik med Kiruna som huvudstad ..."

Ja, om du inte tyckte att 2020 var dystopiskt nog så debuterar nu författaren Thomas Engström ("Ludwig Licht-serien") och hustrun Margit Richert (bl.a. skribent i Aftonbladet och SvD) gemensamt med en nära och obehaglig framtidsskildring.

Det är en dyster framtid paret målar upp, av ett Sverige som om trettio år eller raserats av den totala samhällskollapsen. Pandemier, klimatkriser, ekonomisk och social katastrof har utraderat samhället som vi känner det idag.

Ingen Zombieapokalyps, inget världskrig, ingen komet som Bruce Willis eventuellt skulle kunna ha räddat oss från. "Inget före och efter katastrofen", som författarna skriver i boken. "Det fanns inte ens någon entydig katastrof. Det fanns flera: våg efter pulserande våg av motgångar, nedgångar."

Jag är iochförsig ett stort Walking Dead-fan (ja, fortfarande), men jag gillar verkligen att hotet här inte kommer från det övernaturliga eller utomjordiska. Här är det andra människor som är det värsta som kan drabba dig. Andra människor som vill ha vad du har. Eller vill ha dig.

En mycket spännande, skrämmande och originell vision av en möjlig framtid ...


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


Missa inte heller författarens (ja, bara en av dem) gästblogg här. :-)

tisdag 17 november 2020

Gästbloggaren: Malin Tuvesson - När mammor dör


Mitt namn är Malin Tuvesson och jag är en av författarna i antologin
När mammor dör – en bok om att mista sin mor som kom ut på Ordberoende förlag den 25 september i år.

Den här boken vänder sig kanske främst till personer som mist en förälder eller står nära någon som går igenom sorg och vill förstå hur det är för att kunna hjälpa till. I boken finns historier skrivna av kvinnor som mist sin mamma som barn, tonåringar, unga vuxna, i vuxen ålder eller när de blivit äldre. Den gemensamma nämnaren är sorgen efter sin mamma och vilken stor omställning det kan bli och hur det kan påverka ens vardag och liv. I boken skriver flera hur de hanterade sorgen eller hur de valde att inte hantera den utan istället skjuta den på framtiden. Många berättar om den akuta sorgen som var överväldigande och svår. Många av texterna i boken nämner en dikt av Göran Tunström och därför är titeln på boken hämtad från dikten.

När mammor dör,

då förlorar man ett av väderstrecken.

Då förlorar man vartannat andetag:

då förlorar man en glänta.

När mammor dör,

då växer det sly överallt.

 

Det var i januari i år som jag fick frågan om jag ville skriva om min sorg och vara med i antologin. Min vän Emelie skulle vara med och frågade om inte jag också skulle vara med. Det var inget svårt beslut att fatta utan jag tackade ja nästan direkt. Det finns ingen liknande bok på marknaden och jag minns att jag kände mig otroligt vilsen i min sorg när min mamma gick bort. Det kändes viktigt att ställa upp och dela med mig av mina upplevelser och vad jag har varit med om även om jag förstod redan från början att det skulle vara en svår text att skriva.

Min mamma var en väldigt varm och hjälpsam person och jag vet att hon hade varit stolt över mitt val att dela med mig för att hjälpa andra hantera sin sorg. Om den här boken kan hjälpa en enda människa så känner jag att det har varit värt det. Det känns fint om det är så att vi mitt i allt det sorgliga, det hemska, det irriterande, det sjuka i att hon inte fick vara kvar med oss längre, kan hjälpa någon annan. Det är den största anledningen till att jag tackade ja till att vara med.


Min mamma gick bort när jag var mitt i livet och hon var inte gammal. Jag hittade inte något att relatera till eftersom de böcker som funnits tidigare generellt sett vänt sig till barn som mister sina föräldrar. Jag hoppas att den här antologin kan skapa igenkänning hos läsaren och ge hopp att det blir lättare även om sorgen alltid finns kvar. Att skriva den här texten har betytt otroligt mycket för mig och det har varit läkande att få skriva om min sorg och dela med mig av den.

 Jag var 32 år när jag förlorade min mamma till lungcancer. Hon blev bara 60 år och hade varit sjuk under två år. När min mamma dog var min son liten, jag var sambo och vi hade flyttat till vår gård som vi höll på att renovera. Det blev en tung smäll för mig att hon gick bort även om jag på något vis förberett mig och tagit ut en del av sorgen i förskott under hennes sjukdomstid så går det inte att förbereda sig helt. Döden kommer alltid ändå plötsligt och jag var inte redo att bli vuxen på det sättet som man genast blir när man mister en förälder. Trots att jag varit vuxen i flera år innan och själv hunnit bli mamma så var det en stor omställning.

Jag tror aldrig man blir riktigt redo även om jag kände, den där sista dagen på sjukhuset, att jag var klar, färdiguppfostrad och skulle klara mig i livet. En del av mig är tacksam över just den tanken som slog mig när hon lämnade oss men jag var ju inte redo. Det blev ett hårt slag och det har varit svåra år efteråt. Det är ju intensivt under de åren när man bildar familj. Nu har det gått snart sex år och jag har landat så mycket som det går. Jag saknar min mamma varje dag men det blir lättare, även om det inte känns så i den akuta sorgen, så blir det enklare. Det går att andas efter ett tag, att tänka på annat, att skratta igen och leva vidare.

Jag hoppas att mina och mina medförfattares ord kan komma att hjälpa dig eller någon som du känner att hantera er sorg.

 // Malin Tuvesson


tisdag 10 november 2020

Elisabeth Åsbrink: Övergivenheten


Var kommer känslan av ensamhet och övergivenhet ifrån?

Elisabeth Åsbrink utforskar sin familjehistoria med judiska rötter i sin nya roman.

Det är en fascinerande historia, personlig och smärtsam. Den rör sig om tre kvinnor i den egna släkten, i tre olika städer: Thessaloniki, London och Stockholm. Men framför allt det stigma som huvudpersonen, kallad Katherine, känner redan som barn. Detta som mamma förbjuder henne att närma sig, att ens tala om.


I mogen ålder söker nu Elisabeth Åsbrink sig tillbaka - ända till Thessaloniki. Här söker hon förtvivlat de fysiska spåren efter de tusentals judar som levde i staden, en gång förvisade från Spanien. Och sedan åter förvisade.

Här blandas stilar i utforskandet av den egna släkthistorien, men det intensifierar bara läsupplevelsen.


"Övergivenheten" måste vara en av höstens bästa romaner.

 

// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

 

fredag 6 november 2020

Tävla med Bokboxen - Vinn "Nattavaara" av Engström/Richert

Bokförlaget Bokfabriken och Engström/Richert har varit så vänliga att sponsra oss med fem exemplar av den splitter nya, dystopiska spänningsromanen "Nattavaara" som vi kan tävla ut bland våra följare! :-)

Jag har redan läst den och kan intyga att det är en mycket läsvärd, och skrämmande, vision av ett framtida Sverige - förändrat i grunden av pandemier, klimatförändringar och samhällskollaps. Ser verkligen fram mot fortsättningen nästa år (hoppas jag).

Så hur gör du för att vinna ett alldeles eget exemplar?

Självklart läser du först författarparets (halva i alla fall) gästblogg här. :-)

Sen är det bara att klura ut svaret på följande fråga:

I vilken kommun ligger Nattavaara?

1) Gällivare kommun
X) Jokkmokks kommun
2) Bodens kommun

Maila sedan ditt svar till bokboxenkillbergs@gmail.com, tillsammans med vilken adress
du tycker att vinsten skall skickas till. Ditt svar vill vi ha senast fredag den 13/11.

Lycka till!
// Johan

onsdag 4 november 2020

Gästbloggaren: Margit Richert - Nattavaara

 

  

Varför är man så dum att man skriver en bok, trots att det redan skrivits fler än man själv hinner fatta? I vårt fall har det nog handlat om att vi inte kan så mycket annat än att skriva. Thomas är bra på att städa, och jag är bra på att göra smör – men det är typiskt sådant där som sliter ut kroppen i längden.

 Thomas har dessutom skrivit en massa romaner tidigare, och efter att ha tittat på hans vedermödor och hört hans gnäll under skaparprocessen tyckte jag att det var dags att styra upp det hela.  svårt kan det ju inte vara att skriva en roman – jag var övertygad om att hans klagolåt bara handlade om att han ville ha medlidande och en större glassranson.

 Hej vad jag bedrog mig! Det visade sig förstås vara mycket svårare än vad jag någonsin trott att skriva hittepå, men också väldigt mycket roligare än vad jag kunnat föreställa mig.

 Nattavaara” är den första av tre böcker. Vi vet ungefär vad som ska hända ... men inte helt och hållet! Det är inte alltid man kan styra över sina karaktärer, tack och lov – de är ofta klokare än man själv. Och även om folk kallar vår berättelse för mörk tycker vi själva att den är ganska ljus. Året är 2049, Norrbotten har blivit ”fritt” och människan har fått det lite svårare i vardagen av egenförvållade klimatförändringar och allsköns bråk. Men folk lever i alla fall fortfarande, och gör så gott de kan för att klara sig.

 Och mitt i allt skrivande åkte vi på coronan (i Kiruna, i mars). En ”mild” variant, men vi blev som knäckta av efterverkningarna. Thomas blev deprimerad, men förstod det inte riktigt själv, eftersom han är en patologiskt glad människa i vanliga fall. Jag fick en massa nervpirr, brännande hud, skenhjärtattacker och gick runt och trodde mig vara döende. Det är vi ju allihop, hela tiden, men tack och lov gick det över för den här gången. Och någon mening med det hela var det kanske ändå, för boken kändes med ens ännu viktigare, och blev mer verklig för oss.

 Vi hoppas såklart att alla ni läsare ska tycka om boken. Annars är den tillräckligt tung för att slå oss i skallen med. Men då får ni ta er till Jokkmokk, eftersom det är här vi håller till. Förhoppningsvis ska det inte behöva gå så långt.

 Oavsett allt så ses vi – i framtiden. Dit vi alla är på väg. 


// Margit Richert (med Thomas Engström i närheten)


 NATTAVAARA är den första delen i en fängslande trilogi om Nordmark, en storslagen vision om en nära framtid där klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser slitit ­sönder samhället. Norrbotten har brutit sig loss från ­Sverige och styrs av en enväldig jarl. På landsbygden ­råder hungers­nöd, och invånarna för en ständig kamp för att överleva i en värld där medmänsklighet eller hänsynslöshet kan vara skillnaden mellan liv och död.

MARGIT RICHERT, kulturskribent och litteraturkritiker i Aftonbladet, har tidigare varit krönikör i Svenska Dagbladet. Hon har vunnit Hirampriset för sin gärning som matskribent. 

THOMAS ENGSTRÖM, författare och kulturjournalist, har skrivit de hyllade spionromanerna om Ludwig Licht, som också blivit internationell TV-serie. Han medverkar regelbundet på Aftonbladets kultursida.

 

 

tisdag 27 oktober 2020

Världens farligaste man?




Empati för Donald Trump?
Kan man känna det?

Jag ska inte påstå att allt är förlåtet och jag nu - helomvänd - beställt min egen "Make America Great Again"-keps, men efter att ha läst Mary Trumps bok om den egna släkten ökar i alla fall min förståelse för hur den nuvarande presidenten blev som han blev ...

Boken beskriver hur det var för barnen, och barnbarnen, att växa upp med 
den känslokalle och avlägsne patriarken och fastighetspampen Fred Trump (Donalds far) som familjens överhuvud. Mary Anne Trump, Freds fru (och, inte överraskande, Donalds mor) verkar även hon - enligt sondottern Mary - ha saknat grundläggande föräldraegenskaper som empati, omsorg och kärleksfullhet. Barnen uppfostrades till stor del av den anställda personalen.

Det är med andra ord långt ifrån bara Donald boken handlar om. 
Visst är han en av huvudpersonerna, och kapitlen med avslöjanden om hans uppväxt och beteende är ju vad tidningarna mest har skrivit om, men Marys berättelse handlar till minst lika stor del om hennes egen far Fred Jr. - Freddie kallad.
Freddie var den äldsta sonen (åtta år äldre än Donald), och den tänkte arvingen till Trump seniors fastighetsimperium - som vid tiden boken tar vid mestadels bestod av lägenhetsklossar i Brooklyn och Queens, långt ifrån de flashiga Manhattanprojekt som senare skulle bli Donalds varumärke.
(Fred Sr. var även ökänd för att inte vilja hyra ut sina enheter till minoriteter som afroamerikaner och latinos. Härlig kille. Verkligen.)

Men Freddie fick aldrig sin fars "välsignelse" som efterträdare, efter att ha uppvisat karaktärsbrister (i Fred Seniors ögon) som medmänsklighet, empati och ett sinne för rättvisa.
Han manövrerades inom kort ut av sin yngre bror, som snabbt såg vilka egenskaper pappan värderade. Bufflighet. Hänsynslöshet. Megalomani. 
Att vara en skrävlande, fördomsfull och hänsynslös mobbare och översittare?
Där har vi rätt person att ta över, verkar Fred Senior ha tänkt ...

Och visst, världen och historien är full med exempel på människor som växt upp och blivit goda och välanpassade människor trots horribla föräldrar - så jag vill på inget sätt ursäkta det beteende Donald visat prov på under sitt offentliga liv. Rasismen, kvinnosynen, homofobin, klimatförnekandet och de fullkomligt ohejdade och konstanta lögnerna.
Historien kommer knappast att vara snäll mot Donald Trump, men den här boken ger oss i alla fall en chans att begripa hur det kunde gå så illa.

Mary, som är utbildad psykolog, ger sig i boken på att försöka ställa en diagnos på sin "käre" farbror, men om du är ute efter skvaller från Trumpkampanjen och hans efterföljande presidenttid är detta fel bok (läs Michael Wolffs "Fire & Fury" och eller "Under belägring" istället då).
Vill du däremot läsa en mycket intressant familjekrönika, och den absoluta antitesen till en bok om gott föräldraskap, är detta boken för dig! :-)

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

fredag 16 oktober 2020

Frida Boisen: Berätta aldrig det här



Det är en tung hemlighet hon burit på, Frida Boisen. Genom framgång i mediabranschen och framträdanden med ett käckt yttre, har hon hela tiden tärts av Skulden.

Nu har hon bestämt sig för att berätta om mammas självmord - trots löftet till pappan. Han som sade just så: "Berätta aldrig det här".

 

Traumat är nästan ofattbart. Mamma tog livet av sig på Mors dag, och lade skulden på dottern. Hur kunde det gå så illa?

 

Frida Boisen berättar med tillbakablickar på en oerhört engagerad, rolig och peppande mamma. Men också om det olyckliga äktenskap hon levde i, och bitterheten efter skilsmässan. Pappan svek, tvåsamheten blev mellan mor och dotter. Och dottern, Frida, flög ut, flyttade och skapade sitt eget liv. Kvar blev många starka känslor, ett eroderat förhållande mellan mamman och dottern, som varit så nära förut.

 

Det gör ont att läsa, men gör det! Det är en oerhört viktig bok. Frida Boisen konstaterar själv att förtigandet av självmord skadar, att vi måste börja tala öppet om så svåra saker. Och det är en mycket modig bok hon skrivit, Frida Boisen.

 

// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

måndag 12 oktober 2020

Bokboxen träffar: Olof Lundh

Bokförlaget Bazar tussade ihop oss med sportjournalisten Olof Lundh och gav oss chansen att ställa några frågor om hans nya bok "Landslaget enligt Lundh"!


Hallå Olof! Du släppte nyss din tredje bok, "Landslaget enligt Lundh", där du skriver om herrlandslaget som du följt sedan slutet av 1990-talet. 
Boken har blivit otroligt uppmärksammad och framförallt har Svenska fotbollsförbundet fått det hett om öronen. Är du överraskad över hur boken har mottagits?

 Ja, lite överraskad att det blev så stort men inser att folk mest läst utdrag och därmed inte hela boken. Vilket innebär att en massa nyanser faller bort och sedan följde Aftonbladet upp med en intervju med en anonym ledare som gick längre och talade om polisanmälan. Något som gjorde att diskussionen fick ännu mer bränsle, men jag beskriver i boken mer av en kultur och hur det blev så. Inser givetvis det svåra för folk att prata om något som är så här laddat. Samtidigt är boken så oerhört mycket mer än bara det som fått mest uppmärksamhet och berör många delar av landslaget, svensk fotboll och bevakningen av den. Inte minst förändringarna som skett under 2000-talet där fotboll vuxit ut till en miljardindustri och där medierna hamnat i bakvattnet när de slåss för att överleva i en tid där det är svårt att ta betalt för nyheter och annonspengar går till Google och Facebook.
 
Boken innehåller rätt mycket mer än den omskrivna del där du berättar om Zlatan under sin tid som spelare i landslaget, vilka andra läsarreaktioner har du mötts av?
 
Många som hört av sig gillar att få en skildring av landslaget under 2000-talet och har egna minnen kopplade till olika händelser. Sedan uppskattar en hel del att få följa med till miljöer där de vanligtvis inte når. Fördelen med en bok är att man kan skildra något med fler lager och dessutom kan göra utvikningar som inte platsar i en vanlig nyhetsbevakning.
 
Kan du ge oss en rolig ögonblicksbild ur boken från någon av alla de landskamper du följt?
 
Tror att en del kan uppskatta kapitlet som handlar om mig som supporter och där jag var på plats i Chrozow i Polen för att se Sverige nå VM för första gången på tolv år. Då vi bara var några hundra svenska supportrar på läktaren vilket är långt ifrån den gula väggen med ordnade supporterresor som gäller nu för tiden. Sedan var jag på plats i Italien 1990, på hemma-EM 1992 och i USA 1994 och på en hel del kvalmatcher utöver de mästerskapen. Många som är intresserade av landslaget har väl själva varit med på mästerskap och landskamper och kan säkert känna igen sig i det.
 
För oss här nere i Skåne: Kommer du ”hem” för att snacka fotboll och signera boken i våra butiker snart?
 
Det hoppas jag verkligen. Uppskattar alltid att komma till Skåne och det finns ett stort fotbollsintresse där och det har alltid varit kul att åka dit med mina böcker. Förhoppningen är att göra något inför jul.


Vill du vinna ett signerat exemplar av Landslaget enligt Lundh?
Vi har fått tre stycken av det snälla förlaget att tävla ut!

Svara på frågan: 
Till vilken svensk fotbollsklubb är Olof Lundh trogen supporter?

1. AIK
X. Landskrona BoIS
2. Malmö FF

Ditt svar - och önskad leveransadress - till bokboxenkillbergs@gmail.com senast den 19/10. Lycka till!
 
 

tisdag 6 oktober 2020

Gästbloggaren: Ninni Schulman

 


Jag föddes med en mycket svår ryggskada och av läkarna fick mina föräldrar veta att jag förmodligen inte skulle överleva fram till skolstarten.

De första åren i mitt liv tillbringade jag långa perioder på sjukhus, ofta utan mamma och pappa. Först i Karlstad, sedan på Sahlgrenska i Göteborg. Mitt liv gick att rädda, men jag blev mycket kortare än andra.
I samband med min skilsmässa hamnade jag i en djup depression och insåg att min starka separationsångest förmodligen hade med de där tidiga upplevelserna att göra.
 För att ta reda på vad jag egentligen hade varit med om beställde jag mina gamla sjukjournaler. Det var en smärtsam läsning som också fyllde mig med skam. I den allra första journalen hade jag inget namn utan fick heta just "Flickebarn nummer 291", som också fick bli titeln på min nya bok.
 Ni känner mig som deckarförfattare. Att våga skriva den här nakna och självutlämnande berättelsen var varken lätt eller självklart. Förra hösten var jag på väg att ge upp flera gånger, eftersom det var för jobbigt. Men så bestämde jag mig för att berätta allt, så ärligt och osentimentalt jag bara kunde.  
Jag trodde länge att min historia var för personlig och privat, men det har visat sig att väldigt många faktiskt känner igen sig, inte bara personer som av olika anledningar blivit lämnade som barn. Att inte tycka om sig själv, att inte passa in i normen, att känna sig övergiven och inte duga är ju ganska allmänmänskligt. 
Flickebarn nr 291 är inte bara elände, den visar också på en väg framåt. Det går att lära sig acceptera och respektera sig själv och sin kropp.
// Ninni Schulman

Flickebarn nr 291 finns ute i butik nu, och ingår även i Låna & Läs 2020/2021 - 55 titlar för bara 399 kr. Bli medlem idag!

torsdag 1 oktober 2020

Låna & Läs 2020/2021 - Nya läsåret har börjat!



Fyra av Killbergs lästokiga bokhandlare tycker till om vad som är bäst, och vad de ser fram mot mest, i årets Låna & Läs-katalog!


**********************************************************


Ett riktigt starkt utbud i årets Låna & Läs!

Några av mina egna favoriter från året är med, såsom den oerhört drabbande "Jackie" av Anne Swärd - om kärlek, besatthet och överlevnad i ett destruktivt förhållande - , Stina Jacksons ödesmättade norrländska glesbygdsnoir "Ödesmark", den fascinerande och vackra "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens samt "Lisa & Lilly" av Mian Lodalen, en vacker och sorglig skildring av både Stockholm tidigt 1900-tal och ett omöjligt kärleksförhållande.

Är nyfiken på ett flertal titlar! Bland romanerna Majgull Axelssons "Inställd resa till Sabarmati", Frida Boisens självbiografiska "Berätta aldrig det här" och romandebuten "Sanningens kalas" av Marie Lundström (från Lundströms bokradio i P1). Jo Nesbøs nya "Kungariket" ser jag främst fram emot bland spänningsromanerna, garanterat välskriven spänning på högsta nivå!

// Yvonne, Akademibokhandeln Helsingborg City


*********************************

Berätta aldrig det här, av Frida Boisen - en stark, utlämnande och hjärtskärande berättelse om det onämnbara. Där sorg och skuld får lov att ta plats, och bli till någon slags försoning och förlåtelse.
Bara läs! 💔

Lisa och Lilly, av Mian Lodalen - en otroligt fin berättelse om förbjuden kärlek, men också om ett vackert Stockholm där tankar om rättvisa börjat spira.
Vacker, sorglig och gripande!

Jackie, av Anne Swärd - förrädiskt lättsam till att börja med, om en snabb förälskelse som utvecklas till en intensiv relation. För att sen gå över till något helt annat... Otroligt välskriven.
Suggestiv sträckläsning!

Flickebarn nr 291, av Ninni Schulman - också en oerhört stark berättelse om livet. Om ensamhet och utanförskap. Om barndomens sjukhusvistelser och hur de påverkat. Om känslan av att vara annorlunda, känslan som aldrig tycks lämna.
Rakt in i hjärtat!

Överlevarna, av Alex Schulman - en schulmansk roman - med allt du vill känna igen, men också med allt nytt. Familjen är ständigt närvarande - det där skavet och det utlämnande som vi alla känner igen och berörs av. Men nu också det nya, det fiktiva, som låter berättelsen vandra dit den vill och behöver.
Fin igenkänning och samtidigt spännande nytt!

// Silja, Akademibokhandeln Helsingborg City


*********************************************************