måndag 24 juni 2019

Gästbloggaren: Monica Rehn



Sjutton år med barn nummer två i magen gick jag upp klockan tre på morgonen, städade Tempovaruhuset i Nynäshamn fram till nio, cyklade till dagmamman och hämtade min förstfödda dotter. Cyklade sedan hem och hade grannpojken som dagbarn under resten av dagen. När jag var tjugoett hade jag fyra barn. Det väckte vissa reaktioner, folk trodde att jag var lite bakom. Inte sällan fick jag höra det också. En känsla växte inom mig: Jag ska visa dem! Det har varit min drivkraft genom livet. 

Först läste jag två gymnasieutbildningar, ekonomi och media, som jag pluggade parallellt för att sedan ge mig på juridiken. Av bara farten tog jag även en examen som fastighetsmäklare. Jag fick jobb som jurist på ett multinationellt oljebolag. Efter några år blev jag erbjuden tjänsten som chefsjurist. I den rollen fortsatte jag sedan till andra företag.
Efter många år som jurist insåg jag att jag hade visat omvärlden att jag dög något till. Den forna drivkraften hade ersatts av en annan: att lära mig allt jag behöver veta för att fängsla läsare. Begäret efter att ljuga ihop en egen berättelse väcktes för sex år sedan på författaren Susan Casserfelts releasefest.

Det första manuset blev inte antaget. På sätt och vis blev jag lättad. Men mest sporrad. Den gamla drivkraften gjorde sig gällande igen. Jag ville åstadkomma något som var bättre. Beslutet att hoppa av chefsjobbet var förvånansvärt lätt att ta. Ett och ett halvt år i frihet blev det, utan andra krav än mina egna. Jag ägnade mig åt att lära mig mer, skrev, skrev om, läste favoritböckerna gång på gång. Min lärare Sören Bondeson på Författarskolan gav mig ömsom skäll, ömsom gillande. Manus två växte fram. Efter många redigeringsrundor var den så pass klar att jag gjorde ett nytt försök att komma igenom nålsögat. En morgon ringde Modernista. Jag var antagen.

Min debutbok är en thriller som utspelar sig i Stockholmsområdet och i Nynäshamn, på platser där jag själv bott. I centrum för handlingen står den före detta advokaten, David Bergman. I sökandet efter sin försvunne barndomsvän, Jonathan Sandberg, blir David alltmer indragen i familjen Sandbergs mörka hemligheter. Ett brutalt mord sker och snart inser David att han är mördarens nästa offer eller ännu värre, hans två söner. 
Moratorium handlar om relationer i en dysfunktionell familj, om pengar och makt, och om hur barndomstrauman sätter spår för resten av livet. 

Att gå från att vara en skrivande människa med drömmar till att få kalla sig utgiven författare väckte det blyga och ängsliga barnet jag en gång var. Känslan kan jämföras med att få jobbet som sångare och först när du står på scenen och öppnar munnen förstår alla att du inte kan sjunga. Ungefär så kändes det under tiden som förflöt tills boken släpptes i april. Med allt högre tonfall sa tvivlet: I bästa fall kommer folk att le överseende och säga att de inte läser deckare. Bokens avtryck kommer att motsvara en fläck som borstas bort och sedan följs av tystnad. Men för det mesta har jag kunnat skaka av mig rampfebern och fokuserat på att skriva nästa bok. Jag har kopplat på disciplinen och tänkt att den tredje i alla fall ska bli bättre. 



 


Du kan träffa Monica nu lördag den 29/6 Helsingborg City kl 11-12 (Killbergs, Stortorget),  
sen på Center Syd, Löddeköpinge 13-14, och till sist  på Hansa inne i Malmö 15-16. 


Farhågorna infriades inte. Tvärtom har jag fått otroligt fin respons från läsarna som säger att de sträckläst boken. BTJ-recensionen fick biblioteken att trycka på beställningsknappen. Recensenter har skrivit att jag har åstadkommit en smart och spännande intrig med oväntade vändningar, att boken skulle kunna bli en riktigt bra tv-serie och sådant som att jag är av de bästa deckardebutanterna på senare år. Fem veckor efter releasen låg Moratorium på tionde plats på Akademibokhandelns topplista över mest sålda deckare. 
Det är jag stolt över!

// Monica Rehn

Vill du följa mig på Instagram finns jag här: https://www.instagram.com/monica_rehn/

Monica Rehn bor i Bålsta utanför Stockholm. När hon inte skriver böcker arbetar hon som jurist på ett bemannings- och utbildningsföretag. Moratorium ges ut av Modernista. 
Foto: Gustav Karlsson Frost

torsdag 20 juni 2019

Pocket-Power!



"På ytan är allt som vanligt. En nigeriansk dotter som slöar i familjens pool. En barnhemsflicka, vars religiösa föräldrar döljer sin sanna natur. 
En amerikansk lokalpolitiker. En okammad Londontjej med trasslig bakgrund.
Men något är annorlunda. Något som får deras liv att smälta samman med förödande resultat. En mäktig, märklig kraft slår rot i världen och ger tonårsflickor monumental fysisk styrka. En styrka som kan skapa fruktansvärd smärta och död. En liten justering av verkligheten, och en hel värld sätts i gungning."

Vad ska vi kalla Naomi Aldermans "Makten"?
Är det tankeväckande dystopisk science fiction?
Eller är det en könsmaktsordningsifrågasättande feministisk hämndfantasi?
Världshistorien efter #metoo?

Skulle världen bli en bättre plats om våldskapitalet hamnade i kvinnors händer?

Det är en väldig massa frågor, jag vet, men jag tänker inte ge dig svaren.
Jag nöjer mig med att säga att Alderman har skrivit en mycket underhållande och originell berättelse som sticker ut.
Ämnet låter kanske tungt, men tro mig, det är en riktig bladvändare.

Älskare av god litteratur, som t.ex.Margaret Atwoods "Tjänarinnans berättelse" ("The Handmaid´s tale") eller Katarina Wennstams normkritiska spänningsromaner, bör absolut inte missa denna pärla! 

Nu finns den i pocket!
TV-serie är, naturligtvis, på gång. :-)

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


#bookhandsfriday



* Originalinlägg från oktober 2018

torsdag 13 juni 2019

Caitlin Moran - Konsten att bli känd



"Året har blivit 1995 och 19-åriga Johanna Morrigan – a.k.a. den käftslängande, världsvana musikjournalisten Dolly Wilde – prövar vingarna bland kändisar och wannabes i britpopens London. Men så händer något som gör att Dolly själv ofrivilligt hamnar i rampljuset. Efter att hon gått hem med den populäre skandalkomikern Jerry Sharp börjar ryktena gå. Hur ska en ensam ung kvinna kunna stoppa en känd, inflytelserik man?"


Nu finns äntligen ”Konsten att bli känd” - den (inte alls särskilt) fristående uppföljaren till Caitlin Morans fem år gamla uppväxtromandebut ”Konsten att skapa en tjej”på svenska.
(För att friska upp minnet kan du ju tex läsa min recension från 2014 )

 Det kanske kan ses som jäv att jag recenserar Caitlin Morans nya bok "Konsten att bli känd" eftersom Cait och jag är bästa kompisar, men jag är säker på att jag kan behålla min objektivitet. Man är väl proffs för bövelen!

(Sen är det väl kanske inte helt säkert att Caitlin skulle kategorisera vår relation riktigt på samma sätt som jag gör, med tanke på att vi endast träffats en enda gång under Bokmässan i Göteborg och då egentligen bara hann samspråka i ca 5 minuter. Jag fick dock höra av hennes förlagsrepresentant senare att hon tyckte jag verkade väldigt trevlig. Och lång. Men jag är övertygad om att vi, när vi äntligen lyckas återuppta vårt samtal inom kort, snart kommer att bli oskiljaktiga vänner. Vi har ju så mycket gemensamt. Humor. Kärleken till Bowie. Åsikten att mänskliga rättigheter bör gälla även kvinnor. Britpop mm.)

Det har gått fem år sedan början av första boken och Dolly rör sig nu relativt vant bland Londons rockjournalister och popstjärnor. Kärleken, den tyvärr platoniska, till singer/songwritern John Kite finns självklart kvar. Ska det någonsin bli de tu?
Kanske blir det ännu svårare om vi hoppar i säng med en känd TV-komiker, som mot Dollys vilja filmar älskogen? 
Vaffan, vi prövar det ...

Om nu "Konsten att skapa en tjej", inte exakt men nästan, var Caitlins egen självbiografiska berättelse, så rör vi oss nu mer in i skönlitteraturens sfär. Katastrofen som drabbar Dolly i boken har inte hänt Caitlin själv, även om miljöerna, banden och det mesta annat i boken verkar stämma rätt väl överens med Caitlins eget 90-tal. 
(En filmversion av första boken, med bl.a. Emma Thompson, kommer i höst!)

"Konsten att bli känd" är en galet fräck (även om första boken var ännu mer ekivok), vansinnigt rolig och varm roman om gemenskap, kärlek, sex och musik. En Coming of age-story som samtidigt riktar en redig neonsprayfärgad Doc Marten-spark rakt i skrevet på patriarkatet.
En #metoo-bok, dryga tjugo år före sin tid!


Två bästisar som hänger, inte alls styltigt, på Bokmässan i Göteborg.

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

måndag 3 juni 2019

Vei II

Cosp-Vei.

"Vei har gjort sina gudar stolta. Hon är deras obesegrade förkämpe i meistarileikir. Men det brutala gladiatorspelet är långtifrån över och det blir allt svårare att skilja vän från fiende. Till slut står Vei inför ett avgörande val. Vad är värt att slåss för? Och hur mycket är hon beredd att offra ..."
Vi har fått vänta ända sedan våren 2017 på den andra, och avslutande, delen av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnssons massiva fantasy/nordisk mytologi-epos "Vei", men nu äntligen finns den ute i handeln!
(Du kan läsa min recension av del 1 här.)
Egentligen var väl tanken att den skulle utkomma under 2018, men man får väl - trots väntetiden - förlåta författarna. 
"Vei" del II är nästan dubbelt så tjock som sin föregångare (224 mot 160 sidor i alla fall) och kanske det mest ambitiösa grafiska roman-projekt (vuxenseriealbum för den oinvigde) som sett dagens ljus i Sverige någonsin!

Nu när HBO inte har Game of Thrones att luta sig mot längre (innan prequel-serien drar igång 2020 eller 2021 iallafall), så skulle ju Vei göra sig ypperligt som en episk fantasy-miniserie - med jättebudget (och säkert Jonathan Pryce i en viktig biroll)!
Jättar och Gudar! Sex och våld!

Maise "Arya" Williams behöver ju ett nytt gig nu, jag kan se henne som Vei faktiskt.
Snacka om att alla Thrones/Vikings/American Gods-fans skulle nördsplodera!
Make it so Hollywood!
Skicka omedelbart en massa säckar med dollar till Elfgren & Johansson så kör vi!

Gillar du fantasy, gillar du mytologi, gillar du serier, så är detta perfekt för dig!
Spring till närmaste bokhandel bums!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd (Jotunheim)