fredag 8 december 2023

Årets bästa böcker 2023 - Johans favoriter!




Dags återigen för listan som hela Boksverige går och väntar på!
Min lista över årets bästa läsning 2023! 
Ett skapligt starkt litteraturår, med både fantastiska romaner (inklusive en mycket välförtjänt Augustvinnare) och rafflande spänning. 

Bara att skriva ner eller screenshotta titlarna här och bege dig till din lokala
boklåda (som då förhoppningsvis ligger i Lödde) så har du alla julklapparna för året klara!





Förinta världen ikväll – Stina Jackson

Efter succéerna med spänningsromanerna ”Silvervägen” och ”Ödesmark” är Stina Jackson äntligen tillbaka! Nu med en gripande roman om en mammas desperata jakt, och saknad, efter en dotter som övergivit henne.  Boken tar oss från Skellefteås gator till de amerikanska slätternas skuggsida, i en berättelse om ensamhet, missbruk och komplicerade förhållanden mellan trasiga människor.
Det här är en historia som kommer sitta kvar hos dig länge. Min favoritbok i år.


Jävla karlar - Andrev Walden

Journalisten Andrev Walden romandebuterar med en självbiografisk uppväxtskildring som både berör och roar.
Pappabyten, husbyten, kompisbyten, första kärleken, första ligget, första jobbet – allt avverkas i en rasande fart, med ett härligt språk och en stor nypa humor.
Oavsett om du, som jag, älskat Waldens texter som kolumnist eller inte är detta absolut en bok du bör läsa! Och inte bara för att den plockade hem årets skönlitterära Augustpris


Holly - Stephen King
 
Återigen visar Stephen King var thriller-skåpet ska stå (i ännu en 100% spökfri roman) med denna Columbo-inspirerade pusseldeckare.
Vi vet redan från första kapitlet vilka de mänskliga monstren är, och vad de gör. Sedan får vi följa vår hjältinna Holly när hon nosar upp varje ledtråd, inspekterar varje fingeravtryck, gräver upp varje metaforiskt skelett. 
Det är infernaliskt spännande! En riktig nagelbitare!
Salig Bill Hodges ande svävar över Holly och berättelsen, som i mitt tycke, tillsammans med ”Billy Summers" är det bästa han skrivit sedan millennieskiftet!


En ond tid - Deepti Kapoor

En tidig morgon i New Delhi kör en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade mannen vid ratten som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer?
Inledningen är ett mästerverk, bland det bästa jag läst på länge, så förväntningarna blir rejält högt ställda här.
Ibland svävar författaren ut lite långt från berättelsens kärna, vilket sänker tempot en aning och gör att handlingen bitvis känns lite ofokuserad.
Men det är marginell kritik, för oavsett detta så är "En ond tid" en av de absolut bästa böcker jag läst i år! Tänk er Shantaram möter Gudfadern, med en nypa Succession ungefär. 


De extrema - Luciane Andrev

Sveriges just nu hemligaste författare slog ner med dunder och brak förra året med debuten "Utan gränser", en rafflande thriller i Stieg Larssons anda. 
Än så länge har ingen lyckats avslöja vilken, enligt ryktet och förlaget, känd svensk näringslivsprofil som gömmer sig bakom guldmasken. Vad vi däremot vet är att den nyss släppta uppföljaren, "De extrema", även den håller hög internationell actionthriller-klass!





Skärvorna - Bret Easton Ellis

Trots att Ellis själv verkar göra sitt bästa för att framstå som osympatisk (anti-vax, Trump-fan, allmänt otrevlig) går det inte att förneka att karln kan sitt hantverk.
"Skärvorna" är hans bästa sedan "American Psycho". En autofiktiv drama-thriller om sex, droger, ungdom och ond bråd död i det tidiga åttiotalets Los Angeles.
Lite för lång för att vara ett mästerverk, men en riktig bra slice of americana.


Simmarna - Julie Otsuka

Någon som verkligen inte skriver för långt, utan istället släpper en roman på max 180 sidor eller så, och gör det en gång var tionde år mer eller mindre, är Julie Otsuka - de små stora berättelsernas gudinna. Nya "Simmarna" är inget undantag. 
En vacker, och hjärtskärande, historia om sprickor i simbassängen och att förlora någon som fortfarande finns nära dig.


Haralds mamma - Johanna Frid

En svärdotter och en inte alltför kär svärmor fastnar tillsammans på en flygplats och gammalt groll och oförrätter dras mer eller mindre motvilligt fram i ljuset under tiden i påtvingat umgänge. Bitvis roligt. Bitvis smärtsamt. Smärtsamt roligt. 



Lögnaren - Monica Rehn
Att bli oskyldigt anklagad för ett sexuellt övergrepp - Sannolikt var mans värsta mardröm? 
"Lögnaren" är den första delen  i en tänkt serie med temat "Oskyldig till motsatsen bevisats". Men vet vi som läsare att huvudpersonen är oskyldig? Är han ens helt säker på det själv?
Boken en riktig bladvändare, och jag vill inte gå in i mer detalj om handlingen för detta bör du absolut läsa själv! Det är finurligt upplagt med kapitel i skiftande "Han"- och "Hon"-perspektiv. Där "Han" tydligt är vår huvudperson, men berättelsens "Hon" mer av ett mysterium ...
Välskriven, och mycket spännande, med en befriande avsaknad av superhjältepoliser och galna seriemördare!
 (Ett extra plus ger jag även för skildringen av förlagsvärlden i boken. Alltid kul för oss i bokbranschen.) :-)

Glasmannen - Anders de la Motte

Del två i de la Mottes Asker-serie bjuder på mer intensiv spänning i skånsk miljö!
Jag föredrar ju, som jag nog sagt tidigare, Anders böcker när de är lite mörkare och tuffare. Inget ont om hans "slow crime" eller "mysmord" naturligtvis, men Stieg Larsson-vibbarna i böckerna om Asker och Hill är right up my alley, på ren svenska. Missa inte heller del 1, "Bortbytaren", som nu finns ute i pocket.



Bubblarna




Stacken - Annika Norlin

Älskade språket i Annika Norlins bokdebut, novellsamlingen "Jag ser allt du gör". Och älskar det lika mycket i hennes romandebut "Stacken". 
Är dock inte riktigt lika såld på storyn som helhet. Gillar kärnan i berättelsen, och faller pladask för flera av karaktärerna, men tycker berättelsen svävar ut i lite väl många mindre intressanta och för långa sidohistorier.
Men vad vet jag. Jag är ju en sådan där Utanförs. :-)

Flykt - Emmy Walt

Simultana terrordåd sker över hela Europa, och journalisten Mila hamnar mitt i kaoset. Samtidigt skadas hennes dotter i attack på svensk mark. Gränserna stängs och Mila fastnar utan telefon och pass i en mardröm. Grymt stark debut i spänningsgenren. 


Sommaren 1985 - John Ajvide Lindqvist

Ajvide är en av mina absoluta favoritförfattare, och en ny roman från honom medför alltid höga förväntningar. Når "Sommaren 1985" upp till dem?
Nja. 
Vad vi får, tycker jag, är en helt ok Ajvide-novell utdragen till en hel roman. Antingen det eller en alldeles för kort roman. Jag gillar den Saltkråkska stämningen mellan ungdomarna på ön, men saknar den större berättelse om havet (och dess invånare) vi går miste om.


Dimdans - Malin Hedin

En kvinna försvinner på midsommarafton, och hittas sedan död. En berättelse vi hört förut?
Kanske, men här ligger fokus på de som blir kvar. Dottern som förlorade mer än bara en mamma. Föräldrarna som förlorade mer än en dotter. Vännerna och grannarna som misstänks, och som misstänker varandra.
Ett vardagsdrama med kriminalinslag. För dig som t.ex. gillar Stina Jackson och/eller Åsa Larssons böcker.


Levande och döda - Christoffer Carlsson

Tredje, fristående delen av författarens spänningssvit i Halländska miljöer.

Precis som den föregående ”Brinn mig en sol” är detta en mästerligt komponerad kriminalroman. En gripande och dramatisk berättelse. Inte det mest spännande du kommer läsa i år, men kanske det mest välskrivna i genren.

Boken fick Svenska Deckarakademins pris för årets svenska kriminalroman - och var klart bäst av de fem nominerade. Dock tycker jag Carlsson borde ha vunnit för den föregående romanen. 


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd
 
 

onsdag 22 november 2023

Gästblogg - Leffe & Caroline Grimwalker

 




”Kan ni skriva tio deckare som kortromaner på minst hundrafemtio sidor per del?” frågade förlaget och log lurigt som om det var ett skämt

”Inga problem”, sa vi. ”Hur svårt kan det vara liksom?

De såg på varandra och nickade och tydligen var det inget skämt.

Vi gladde oss åt att få skapa något tillsammans igen. Sist vi gjorde det var 2017 när vi skrev en komedi om ett par som hatar varandra – I Krig & Kärlek, en ljudboksföljetong – och då hade vi väldigt roligt. ”Kul, vi kör”, sa vi. ”När är deadline?

Men så kom den lilla twisten: ”Kan ni skriva dem på ett halvår, så att vi sen kan släppa ungefär en bok i veckan, under lite mer än två månaders tid om ett år?

What da f...

Vi måste säga att det här fick pulsen att gå upp en del. Vi är vanare än de flesta att skriva mycket och att skriva snabbt. Med flera framgångsrika spänningsserier vardera igång samtidigt måste man vänja sig vid ett högt tempo. Men det här? Tio kortromaner, på sex månader? Utöver våra andra serier? Det är ju rätt sjukt men va fan, det är inget vi gjort förut. Det är till och med aldrig gjort tidigare i Sverige i alla fall.

Vi har aldrig varit främmande för en utmaning, så vi sa att det är väl klart att vi kan som två idioter. Sen gick vi hem och svettades och undrade vad vi egentligen hade gått med på.

Det visade sig dock snart att farhågorna var rätt så överflödiga. Vi gick och satte oss på den lokala pizzerian, beställde in varsin öl och lade fram ett tomt anteckningsblock. Två timmar senare hade vi skapat ett gäng galna karaktärer, en fiktiv stålarbetarstad i norra Sverige som vi valde att kalla December och en grovhuggen intrig.

Ett fall för varje kortroman och så några större mysterier som skulle kunna löpa längre. Några av dem över tre kortromaner, några av dem över fem och ytterligare några över alla tio delar. Och kanske till och med vidare in i något mer.

Vi var galet nöjda och tänkte att det här kan ju inte mer än gå åt helvete.

När vi återkom till förlaget blev de något bestörta. En stad som heter December? Kommer inte alla tro att det är en julbok då? Och en polisstation med sju poliser, som alla ska ha en ganska stor roll? Och inte en uttalad huvudperson, utan två? Och att själva staden i sig ska kännas som en huvudperson? Nja, sade man. Det här vet vi inte riktigt om vi tror att det kommer fungera.

Chilla, det tror vi”, sa vi och skrev de där tio kortromanerna i en rasande fart och hade enormt roligt under tiden.

Under arbetets gång och i takt med att vi lämnade in text så insåg också förlaget att vi hade skapat något alldeles utöver det vanliga. Den luttrade polisen John Wagners liv slås i spillror när frun Sara och sonen Mattias plötsligt försvinner. Spåren leder till Saras barndomstrakter, den gudsförgätna orten December, i skuggan av bergen och samhällets spelregler. En oförlöst kärlek. Två seriemördare. En nynazist som väntar på undergång och raskrig. Morden i Midsomer kan gå lägga sig.

Tillsammans har vi skapat en serie där ingen håller tillbaka, varken skurkarna eller deras motståndare. Och nu har ljudbokslyssnarna visat att serien är något alldeles extra med nästan en kvarts miljon lyssningar, inom loppet av tolv veckor.

Flera av delarna blev etta på topplistorna, vi hade alla tio titlar på topp 25 på Storytel samtidigt, och jämfört med alla förlag kom vi tvåa med flest antal titlar på topp 50 på samma gång.

Med Döden i December har vi slagit alla rekord. Blivit hyllade som den bästa serien genom tiderna och vi har skapat en liten egen genre. Deckarsåpan.

Och nu kommer böckerna i tre tjocka samlingsvolymer, för alla som föredrar papper. Vi hoppas att ni kommer älska Döden i December som vi och alla andra som har lyssnat och läst. Nästa år kommer del 11 och 12. För hur svårt kan det va?

 

Vänliga hälsningar // Caroline Grimwalker och Leffe Grimwalker


Vill du träffa hjältarna från Häljarp?
Välkommen på boksignering mitt i julkaoset. Center Syd, Löddeköpinge. 20/12




 

 

 

 


fredag 6 oktober 2023

Stephen King - Holly




"Jorge Castro avbryter sin joggingtur för att hjälpa ett äldre par i nöd, men blir överraskad av ett nålstick i nacken. Castro är bara ett i en rad av offer vars liv fått samma mardrömslika slut. Privatdetektiven Holly Gibney blir kontaktad av mamman till en ung kvinna som försvunnit i samma kvarter, och kommer två människor på spåren, vars gärningar inte kan beskrivas som annat än monstruösa."

De flesta stora King-fans (och jag är definitivt en av dessa. Både stor och King-fan dvs.) kan nog hålla med om att vår käre Skräckfarfars produktion är minst sagt ojämn.
För varje klassiker som "Pestens Tid" eller "Jurtjyrkogården" går det minst en obegriplig utgivning som t.ex. "Signal" eller "Törnrosor". 
Sällan är de väl katastrofalt usla, fast "Desperation", efter en hyfsat stark start, ligger nog farligt nära i min bok. 💀

Just Kings ovana att skriva fantastiska inledningar, till böcker som bara håller halva vägen, är ju en sådan allmän sanning att han själv skämtar om det när han dyker upp i en liten cameo-roll i den andra "Det"-filmen. Titta här. 

På senare år har nivån varit överlag hög, tycker jag.
"Institutet" - En slags själslig fortsättning på "Varsel" och "Doktor Sömn". Riktigt bra.
"Senare" - En ovanligt kort bok för att vara King. En "Sjätte sinnet" med humor. 
"Billy Summers" - En rak thriller om en ex-militär krypskytt som blir insyltad med maffian.
Förra årets "En saga" var jag dock inte så pigg på ... 

Så hur är det då med denna nya bok?
Vi får åter stifta bekantskap med Holly Gibney, vår vän från Mr Mercedes-böckerna och "Outsidern" (boken med kanske den bästa inledning han någonsin skrivit, men som - återigen tyvärr bara håller halvvägs ...) och novellen "Blod säljer" (från samlingen med samma namn), i en fullkomligt intensiv onerläggbar spänningshistoria!

Här är det återigen thriller-King som visar var skåpet skall stå (helt utan spöken, vampyrer eller barn som läsa tankar eller sätta eld på mobbare - om det nu är så att du inte diggar den sidan av Steve) i en nästan Columbo-inspirerat pusselmysterium.

Vi vet redan från första kapitlet vilka de mänskliga monstren är, och vad de gör. Vi får sedan följa vår hjältinna Holly när hon följer upp varje ledtråd, inspekterar varje fingeravtryck, gräver upp varje metaforiskt skelett. 
Det är infernaliskt spännande! Har typ noll naglar kvar just nu. :-)

Salig Bill Hodges ande svävar över Holly och berättelsen, som i mitt tycke, tillsammans med ovan nämnda "Billys Summers" är det bästa han skrivit sedan millennieskiftet!
Gib Gib Gib Me More More More!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd




måndag 18 september 2023

Låna & Läs 2023/2024 - Bokhandlarnas bästa tips




Återigen dags för Killbergs bokexperter att tipsa om sina favoriter (bland de vi hunnit med att läsa ännu) i det nya Låna & Läs-årets utbud! 
Först ut är Mia och Johan från Lödde, samt Silja från Helsingborg.


Jag vill riva upp himmel och jord - Marie Lok Björk 

Det här är en roman om en orädd och ostoppbar kvinna, Elise Ottesen Jensen. Vi förflyttas till ett fattigt Sverige i 1900-talets början. Barnkullarna är stora, likaså nöden. Kunskapen hos kvinnorna om hur den egna kroppen fungerar är näst intill obefintlig då det är förbjudet att tala om preventivmedel, abort och barnbegränsning. Det kan t.o.m. leda till fängelse att ertappas i sådana samtal. Genom flera personliga tragedier, föds Elises vilja att förändra. Först genom att skriva, under signaturen Ottar, i en spalt för kvinnor. Sedan genom att under nästan tio år kuska oförtrutet land och rike runt för att hålla informationsmöten för kvinnor om sexualitet (och även rent praktiskt tillhandahålla preventivmedel ur sin stora väska). 1933 är hon med och startar Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

Det här är en fantastisk bok, som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Den är skriven på ett sätt som får historien att kännas levande och nära, och människoödena som skildras berörde mig starkt. Vilket mod denna kvinna besatt! Samtidigt är det omöjligt att läsa den utan att tänka på hur man på många håll återigen vill begränsa kvinnors rätt att bestämma över sin kropp. 

// Mia, Akademibokhandeln Center Syd


***********************************************'


Teatern på stranden - Joanna Quinn

Vilken fantastisk berättelse! Stark, övertygande, gripande, vackert skriven och underbara karaktärer. Om syskonkärlek, kärlek till teater och om mod. Framförallt om mod. Berättelsen börjar med en mycket ung Christabel, som hittar en strandad val som sköljts iland på Englands sydkust. 
Valskelettet som blir kvar utgör stommen till en teater där Christabel sätter upp pjäser tillsammans med sina två syskon och andra som befinner sig i hemmet. Så småningom växer barnen upp och när kriget kommer förändras allt. I andra halvan av boken får vi följa Christabel och hennes syskon under deras olika uppdrag i Englands tjänst. 
Läs och njut!

// Silja, Akademibokhandeln Helsingborg City


***********************************************





Förinta världen ikväll - 
Stina Jackson

Efter succéerna med spänningsromanerna "Silvervägen" och "Ödesmark" är nu Stina Jackson tillbaka med en gripande roman om en mammas desperata jakt, och saknad, efter en dotter som övergivit henne. Boken tar oss från Skellefteås gator till de amerikanska slätternas skuggsida, i en berättelse om ensamhet, missbruk och komplicerade förhållanden mellan trasiga människor.
Det här är en historia som kommer sitta kvar hos dig länge …


En ond tid - Deepti Kapoor

En tidig morgon i New Delhi kör en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade mannen vid ratten som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer?

Inledningen är ett mästerverk, bland det bästa jag läst på länge, så förväntningarna blir rejält högt ställda här.
Jag kan ibland bli lite irriterad av vad som känns som onödiga utsvävningar från huvudstoryn. Det sänker tempot en anaing och gör att berättelsen bitvis känns lite ofokuserad.
Men det är marginell kritik, för oavsett detta så är "En ond tid" en av de absolut bästa böcker jag läst i år! Tänk er Shantaram möter Gudfadern ungefär. 


Levande och döda – Christoffer Carlsson


"1990-talet går mot sitt slut och en grupp pojkar är på väg att ta klivet ut i vuxenlivet. Men så inträffar någonting, och en av dem bestämmer sig för att lämna bygden, en annan hittas ihjälslagen och snart mister ännu en livet. Poliserna som försöker förstå hur allting hänger ihop återvänder ständigt till två namn: Sander Eriksson och Killian Persson."


Tredje, fristående delen av författarens spänningssvit i Halländska miljöer.

Precis som den föregående ”Brinn mig en sol” är detta en mästerligt komponerad kriminalroman. En gripande och välskriven berättelse, så stark att jag gott tycker den skulle förtjäna en, för deckargenren så sällsynt, Augustnominering. Läs den!


// Johan, Akademibokhandeln Center Syd


*****************************************************

NU GÅR STARTSKOTTET FÖR DET NYA LÄSÅRET

Glöm inte att gå med i vårt kurerade bibliotek, Låna & Läs, din biljett till mängder av resor i böckernas värld! Ett smart alternativ för dig som älskar böcker men söker en grönare läsupplevelse. Inte nog med att du sparar plats i bokhyllan, dessutom kan varje bok leva längre och läsas av fler – bra för både dig och planeten.   Missa inte chansen att låna hem och läsa 55 handplockade favoriter från våra butiker för endast 449 kr. Välkommen in och köp ditt abonnemang i närmsta butik!


Alla titlarna i årets utbud hittar du här: https://www.akademibokhandeln.se/lana-las





söndag 3 september 2023

Johans sommarläsning 2023 - Facit



Ja, hur gick det med den planerade sommarläsningen, hör jag er undra högt.
Jodå, rätt skapligt. Hann med nästan allt i högen.
Kortare omdömen här nedan, lite längre om en och annan kommer nog senare.

Klas Ekmans svarta komedi/thriller "De kapabla" var en pärla till debut för några år sedan. Kunde nya suggestiva thrillern om klasstillhörighet, "Kusinen", upprepa succén? 
Hmmh, nja inte riktigt tyvärr.
Gillar verkligen berättelsen alla svängar i början, och skrattar högt åt en restaurangscen, men tycker att bokens tredje akt misslyckas med att leva upp till förväntningarna ...

"Lånaren", av Camilla Grebe och sonen Carl-David Pärson visade ju sig vara en riktig skräckis, och inte bara en läbbig deckare som jag trodde initialt.
Det funkar. 
inte för att det läggs några nya vägar i genren, men flera klassiska asfalteras snyggt av Mor & Son-paret. Skulle kunna bli en skaplig Netflix-rysare av detta.

I Deepti Kapoors en "En ond tid" kör en tidig morgon i New Delhi en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade man som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer?
Inledningen är ett mästerverk, bland det bästa jag läst på länge, så förväntningarna blir rejält högt ställda. 
Jag blir dock lite störd av vad som ibland känns som onödiga utsvävningar från huvudstoryn. Det sänker tempot och gör att berättelsen bitvis känns ofokuserad.
Men oavsett detta så är "En ond tid" en av de bästa böcker jag läst i år!

"Galagoboken" av Rolf Classon
Rolf Classon berättar sin historia, tätt sammanvävt med tidningen Galagos liv, och tecknar en färgstark bild av Stockholms alternativa kulturliv på 80 - och 90-talen.
Oavbrutet underhållande för en gammal serienörd och Galagofan som jag! :-)

Tom Rachman, vars genombrott "De imperfekta" fortfarande ligger högt på min all-time-topp 50, kommer nu med "The Imposters".
Men jag kommer banne mig inte i den. Gjort två försök i sommar, men lagt den ifrån mig bägge gångerna. Jag får göra ett försök till i höst. Sorry Tom. 

Justin Cronin, en annan storfavorit med Passagetrilogin, nya bok The Ferryman" var dock nästan omöjlig att lägga ner! 
Det är hopplöst svårt att berätta någonting om den utan att spoila bokens twister och hemligheter, men jag kan lugnt säga att alla fans av SciFi, dystopier/utopier och kanske även Black Mirror, kommer att äta detta med sked!

Hört mycket gott om Gabriella Zevins "Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow". 
Årets bästa bok 2022, säger Time Magazine och Goodreads till exempel.
Inte min kopp av te dock. Slutade läsa efter ca 80 sidor. 

Sjävklart hann jag med att avsluta Sylvain Neuvels fantastiska Sci-Fi-epos "Take Them to the Stars". Tredje och sista delen "For the First Time, Again" knyter snyggt ihop säcken om the Kibsu. Jag är kanske inte riktigt lika wow-ad som av Themistrilogin, men du hittar inte bättre modern SciFi just nu!

Tom Rob Smith då, som skrev den kanske bästa historiska thriller jag någonsin läst (Sorry Niklas Natt och Dag) "Barn 44". 
"Cold People" tänkte jag börja på häromdagen, men min fru snodde mitt exemplar, så jag får återkomma om denna framtidsthriller. Frun verkar dock väldigt nöjd. (Hon brukar ha god smak.)

John Constantine - Hellblazer är tillbaka i Peter Milligan & Cos "Another Season".
Och den var ju .... helt okej?
Godkänd skräckig underhållning, men långt ifrån Jamie Delanos/Garth Ennis storhetsdagar.

"Morans Rule No.1: The Patriarchy is screwing over men just as hard as it´s screwing over women."
Och så min bästa kompis, Caitlin Moran (vi har träffats en gång på Bokmässan 2012, och Caitlin kanske inte exakt skulle hålla med om att vi är bästisar, eller ens komma ihåg att vi någonsin träffats, men jag står fast i min övertygelse att vi är BFFs. Så det så!
Nya boken "What about Men?". 
Äntligen en sansad (och rolig) motpol till världens alla Jordan B Petersons och Andrew Tates! Sätt den här boken i händerna på en ung man som förirrat sig ner i det träsket. 
Läs den själv sen! Eller först!

"Fel tid, fel plats" - Gillian McAllister.
Men Gillian. Vad hände här? Din förra thriller, "Den natten", var ju så jädra bra. Men detta? 
En kvinna som färdas bakåt i tiden för att förhindra ett mord hennes son begår i framtiden (ja, eller nutiden i början då). Det funkar tyvärr inte alls för mig. Thank you, next.

"Yearbook" - Seth Rogen. 
En samling essäer från den ständigt höge skådisen. Inte oväntat riktigt roligt bitvis. Som en påtänd lillebror till David Sedaris när det är som bäst.

"En bondes död" - Naseh & Sandström. 
Ny svensk deckarduo som det talas gott om. Och visst, de kan skriva. Språket är bra, personteckningarna intressanta. Men boken lider i mitt tycke en nästan total brist på spänning. Något som ju kan kännas som en hyggligt viktig ingrediens i en spänningsroman. En person dör, det sker en utredning, fallet avslutas. Allt i maklig takt. Skulle behövt mer nerv.

"Darrgräset" - Johanna Mo. 
Fjärde delen serien Ölandsbrotten. Hann inte med att åka till Öland i sommar. Får försöka hinna boka in en resa senare i höst. Har ju gillat alla de tre tidigare delarna.

Men allra bäst i sommar var tveklöst Stina Jacksons "Förinta världen ikväll"
En gripande roman om en mammas desperata jakt, och saknad, efter en dotter som övergivit henne.  Boken tar oss från Skellefteås gator till de amerikanska slätternas skuggsida, i en berättelse om ensamhet, missbruk och komplicerade förhållanden mellan trasiga människor.

Det här är en historia som kommer sitta kvar hos dig länge …


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd



fredag 18 augusti 2023

Jävla karlar - Andrev Walden

 

Vertumnus är ett allegoriskt porträtt av den tysk-romerske kejsaren Rudolf II, som målades omkring 1590–1591 av den italienske målaren Giuseppe Arcimboldo, samt min klart bästa Halloween-look!

"En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant."   

Julen 1983 skakas en villa i skogarna utanför Norrköping av ett våldsamt bråk och en hemlighet trillar ut ur en mamma. En pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. Som en indian, säger mamman och tecknar mot armbågen för att pojken ska förstå.   Det brusar i pojken för det är det bästa han har hört. Det känns som att han är pojken i en bok om en pojke som får veta att hans pappa är kung i ett magiskt land och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte är hans."


Jag har följt, och älskat, journalisten och kolumnisten Andrev Walden på håll rätt länge (ej på ett stalkigt sätt alltså). Både i hans ofta roliga och finurliga krönikor i Aftonbladet och när han samlade de bästa av dem i boken "Ditt lilla mörker i ljuset". 
Som t.ex. denna pärla som vänder upp och ner på myten om de lättkränktas land.

Nu romandebuterar han med den självbiografiska uppväxtskildringen "Jävla karlar" - en berättelse som både berör och roar.
De titulära Karlarna är de under barndomen regelbundet utbytta eller avfärdade männen som lille Andrevs mor träffar, lämnar, saknar eller flyr från. 
Växtmagikern, Konstnären, Prästen, Mördaren mfl. De far alla in och ut ur pojkens liv.
Pappabyten, husbyten, kompisbyten, första kärleken, första ligget, första jobbet – allt avverkas i en rasande fart, med ett härligt språk och stora nypor både humor och allvar.

Oavsett om du, som jag, älskat, på håll, Walden sedan tidigare (t.ex. följt efter honom på tunnelbanan, grävt igenom hans sopor, ringt honom mitt i natten men inte vågat säga något och blivit orolig för att du lät som om du flåsade när du egentligen bara var lite nervös och hyperventilerade lite) eller kanske inte ens hört talas om honom så är detta absolut en bok du bör läsa!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd