torsdag 27 juni 2024

Bokhandlarna tipsar - Sommarpocket 2024 (Mia och Yvonne)



De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel  - Ruth Kvarnström-Jones

Historisk feelgood när den är som bäst. Följ med till Stockholm och Grand Hôtel i början av 1900-talet. Det ståtliga hotellet har under en tid gått dåligt och som ny chef har man handplockat Wilhelmina Skogh. Att ha en kvinna på en sådan position vid den här tiden är minst sagt uppseendeväckande och snart nog börjar förändringarna märkas på hotellet. Det är inte till allas belåtenhet när Wilhelmina till exempel anställer kvinnor i positioner som tidigare varit förbehållna män.

Det är härligt att få smyga med in på i Grand Hôtel, att vistas i hotellkorridorer, i personalmatsalar och styrelserum tillsammans med dess personal. Först och främst är det en bok om kvinnlig vänskap och kvinnokraft, men på köpet får man utan någon som helst ansträngning en historielektion. Den perfekta sommarläsningen! (Misströsta inte när den är slut, en del två kommer i höst och ska handla om Nordiska Kompaniet).

 

Jag vill riva upp himmel och jord - Marie Lok Björk

Det här är en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Den handlar om Elise Ottesen-Jensen, som i början av förra seklet drev en fullständigt orädd och kompromisslös kamp för kvinnors rätt till sexualupplysning och preventivmedel och som också var en av dem som grundade RFSU. 

Jag blev djupt berörd av människoödena, imponerad av modet hos de som kämpade och arg och sorgsen när jag tänker på hur man på många håll i världen återigen vill begränsa kvinnors rätt att bestämma över sin kropp.

 

Välkommen till Tall Oaks - Chris Whitaker

Jag tyckte mycket om Chris Whitakers Slutet blir vår början som kom ut på svenska våren 2022. Boken utsågs till Bästa utländska kriminalroman av Svenska Deckarakademin och blev en storsäljare. Nu har hans debutroman Välkommen till Tall Oaks kommit på svenska som pocket.

Tall Oaks är en lite sömnig småstad där alla känner alla och inte mycket händer. Men så en natt tycker sig Jessica se något i kameran hon satt i sin treårige son Harrys rum. På en stol sitter någon i clowndräkt. Och när kameran sveper vidare till sonens säng är den tom. Under en period hamnar staden och kidnappningen i allas blickpunkt. Men efter tre månader är Harry fortfarande borta och intresset från allmänheten har avtagit. För Jessica och stadens sheriff Jim är varje dag en mardröm att ta sig igenom.

Precis som med "Slutet blir vår början" är det här ingen klassisk deckare. Det är en berättelse som rymmer bottenlös sorg och förtvivlan, men också skruvad humor och ett minst sagt häftigt persongalleri. Spännande är det också! 

 

Varför inte läsa en klassiker i sommar? Själv tänker jag ge mig på att läsa om en av mina favoritromaner, nämligen "Pride and Prejudice" av Jane Austen. Jag menar, vem vill inte tillbringa en sommarvecka med Elizabeth Bennet and Mr DarcyRomanen har dessutom kommit i väldigt snygg ny pocketutgåva.

// Mia, Akademibokhandeln Center Syd





Tabita - Iben Mondrup
En mycket stark, dramatisk och gripande roman om obarmhärtig kulturkrock mellan den danska och grönländska världen.
Det är både tankeväckande, sorgligt och viktigt att läsa om Danmarks adoption av grönländska barn, ett mörkt kapitel i adoptionens historia. Välskrivet och oerhört fängslande!

Städerskan  - Nita Prose
En väldigt charmig spänningsroman med en underbar, lite udda, karaktär i huvudrollen, hotellstäderskan Molly. Hon älskar städning och rutiner, men har svårt för det sociala samspelet. En karaktär som påminner mycket om härliga Eleanor i "Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt"
En dag hittas en hotellgäst död och Molly hamnar plötsligt mitt i en mordutredning.
En varm, rolig och annorlunda mysdeckare!

// Yvonne, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

torsdag 20 juni 2024

Johans sommarläsning 2024



Nu går jag på semester i några veckor, först över midsommar, sedan en vecka på Sardinien, innan jag är åter i butiken.
Årets sommarhög ser ut att bjuda på mycket spännande och rolig läsning.
Dessa ska jag försöka hinna med innan det är dags att ta på sig uniformen till skolstarten i augusti. 

Yellowface - RF Kuang
Jag har hört väldigt mycket gott om "Yellowface", som inte skall ha mycket gemensamt med författarens fantasyutgivning ("Babel", "Poppy War" mfl.) utan istället är en thriller om identitetsstöld, kulturell appropriering och cancelkultur i bokbranschen.

Framtidsministeriet - Kim Stanley Robinson
Obamas favoritbok från 2020 kommer nu i svensk översättning. En påläst Cli-Fi-roman om den kunskap vi behöver och de steg vi måste ta för att ha en chans att påverka den kommande (pågående) klimatkatastrofen.

Gravglänta (Brottsplats Söderslätt 1) - Mattias Edvardsson
Start för ny spänningsserie av vår lokale superstjärna Mattias Edvarsson!
80/90-tals deckare i Trelleborgsmiljö.
Boken släpps, för er dödliga, först den 26:e augusti, men missa inte chansen att träffa författaren i egen hög person hos oss i Lödde redan lördag den 24/8. Läs boken två dagar innan alla andra! 

Serier för vuxna - Robert Aman 
Förra sommaren läste jag Galagogrundaren Rolf Classons självbiografi, så det är väl inte mer än rättvist att jag denna semester läser boken om svensk serieindustris andra legendariske "Grand ol´ Man", Horst Schröder - hjärnan bakom vuxenserietidningarna som roade/skakade Sverige under åttio- och nittiotalet and beyond (Epix, Pox, Inferno mfl.)
Jag intervjuade faktiskt Horst om rättegången mot Pox för mitt gymnasiespecialarbete om censur 1991. Misstänker att den händelsen kanske inte var ett stort nog ögonblick i den eminente förläggarens liv för att meritera ett omnämnande i boken dock ...

Kvinna saknad - Mary Kubica
"Bladvändare", "Beroendeframkallande!", "Nagelbitare", "Popcornthriller" är bara fyra av alla superlativa omdömen jag hört om denna thriller om en försvunnen mor och dotter-duo. Ska bli spännande att se om den möter mina förväntningar nu.

Kollokillen - Johan Ehn
9-12-årsböcker brukar inte figurera särskilt ofta på min sommarläslista (eller annars heller faktiskt. #TMBTLT*), men när man får en personligt signerad - och till och med en liten lägereld ritad (släng dig i väggen Fredrik Backman) av odrägligt begåvade författaren Johan Ehn har man väl inget val antar jag? 



Den vidunderliga ordningen - Andrev Walden
Kan väl inte kallas för en uppföljare till förra årets Augustvinnande romandebut "Jävla karlar", utan den här samlingen av hans texter från DN 2019-2023 är snarare en fortsättning på 2018 års krönikesamling "Ditt lilla mörker i ljuset". 
Den var en njutning, och en perfekt paus/toabok. Hoppas på samma här.

You like it Darker - Stephen King
Jag jublar sällan över novellsamlingar, men skräckfarfar Stephens tillhör undantagen. Han släpper en sådan vart tredje-fjärde år sådär och de är ofta, i alla fall huvudsakligen, fulla med små rysliga guldkorn.
Frågan bara om jag ska läsa den i original eller vänta på den svenska översättningen som landar i butik i slutet av juli. Den får jag ju ett läsex på och det är dyrt med semester hörni!

Prophet Song - Paul Lynch
Mycket nyfiken på denna Bookerprisvinnare från förra året.
Om ett nutida Irland där högernationalister tar makten, river upp grundlagar och inskränker folkets frihet. Dystopier är nästan alltid som läskigast när de ligger farligt nära verkligheten ...
Släpps i svensk översättning i oktober.

Somebody Told Me - Danny Wallace
Briljante journalisten/komikern Danny Wallace (som skrev bl.a. fantastiska "Join Me" och "Yes Man") tar tag i en av vår tids stora ödesfrågor - Desinformationkatastrofen! Källkritik, fake news, influencers utan koll och familjer som slits sönder av konspirationsteorier.
Misstänker att jag kommer bli både road och förfärad ...


Pocket-roundup av titlar jag inte hann med förra året ...



Darrgräset - Johanna Mo
Måste ju hinna ikapp serien om Hanna Duncker och Ölandsbrotten. Nya boken "Brottsjön" kom ju precis ut! 

Välkommen till Tall Oaks - Chris Whitaker
Prisvinnande "Slutet blir vår början" var en av 2022 års stora läsupplevelser i dramathriller-genren. Detta är Whitakers kritikerrosade debutroman. Kan den vara i närheten så bra?

Vågspel - Caroline Grimwalker
Fjärde och sista (?) delen om Linn Walter. Råbarkad, feministisk actionthriller av hjältinnan från Häljarp. Du ska inte tro det blir sommar om inte någon sätter fart och läser en Grimwalker-bok. ;-)


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd



* #TMBTLT - Too many books too little time


fredag 14 juni 2024

Bokhandlarna tipsar - Sommarpocket 2024 (Johan)



Har du svårt att bestämma dig vad du ska läsa i sommar?
Have no fear - Killbergs legitimerade bokexperter är här för att hjälpa dig!
Först ut är Johan från Löddebutiken.

Emmy Walt - Flykt
Simultana terrordåd sker över hela Europa, och journalisten Mila hamnar mitt i kaoset. Samtidigt skadas hennes dotter i attack på svensk mark. Gränserna stängs och Mila fastnar utan telefon och pass i en mardröm. Grymt stark debut i spänningsgenren 2023. 

Julie Otsuka - Simmarna
Otsuka är verkligen de små, stora berättelsernas gudinna. "Simmarna" är inget undantag. 
En vacker, och hjärtskärande, historia om sprickor i simbassängen och att förlora någon som fortfarande finns nära dig.
 
Mattias Edvardsson - Lova mig tystnad
Den fjärde (och sista?) delen i vår lokale superstjärnas Lundasvit utspelar sig helt och hållet i Trelleborg (bägge ligger ju i Skåne, tyckte nog Mattias Stockholmsförläggare), och är i mitt tycke den bästa i serien sedan "En helt vanlig familj" (som nu setts av en kvarts triljard Netflixtittare). 





Johanna Frid - Haralds mamma
En svärdotter och en inte alltför kär svärmor fastnar tillsammans på en flygplats och gammalt groll och oförrätter dras mer eller mindre motvilligt fram i ljuset under tiden i påtvingat umgänge. Bitvis roligt. Bitvis smärtsamt. Smärtsamt roligt. 

Andrev Walden - Jävla karlar
Journalisten och krönikören Andrev Waldens romandebut är en självbiografisk uppväxtskildring som både berör och roar.
Pappabyten, husbyten, kompisbyten, första kärleken, första ligget, första jobbet – allt avverkas i en rasande fart, med ett härligt språk och en stor nypa humor.
Oavsett om du, som jag, älskat Waldens texter som kolumnist eller inte är detta absolut en bok du bör läsa! Och inte bara för att den plockade hem 2023 års skönlitterära Augustpris

Deepti Kapoor - En ond tid
En tidig morgon i New Delhi kör en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade mannen vid ratten som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer? Nästan ett mästerverk, bland det bästa jag läste förra året.


Engelsk pocket



Dennis Lehane - Small Mercies
En Lehane tillbaks i toppform! Gripande historia om Boston sent 60-tal, om rasmotsättningar, den irländska maffians strypgrepp på befolkningen och en mors desperata jakt efter en försvunnen dotter.

Tom Rob Smith - Cold People
Iskall dystopi av författaren till superruggiga "Barn 44".
En utomjordisk armada anländer planeten och ställer ett ultimatum. Alla människor måste inom trettio dagar ta sig till Antarktis. Annars kommer de utplånas.
Vad gör man liksom? Lägger sig ner och dör, eller investerar i en jädrigt bra täckjacka?




Lisa Jewell - None of This is True
En riktig blandvändarthriller om en podcaster som råkar på en kvinna med mörka hemligheter som nästlar sig in i hennes liv. Lite "Ensam ung kvinna söker"-vibbar. 

Justin Cronin - The Ferryman
Storfavoriten bakom Passagetrilogin, är tillbaka med the ”The Ferryman", som är nästan omöjlig att lägga ner! Det är hopplöst svårt att berätta någonting om den utan att spoila bokens twister och hemligheter, men jag kan lugnt säga att alla fans av SciFi, dystopier/utopier och kanske även Black Mirror, kommer att äta detta med sked!


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

 







söndag 2 juni 2024

Rebel Rising - A Memoir



"For decades, Rebel Wilson single-mindedly focused on her career, forgoing relationships in favour of making a name for herself. In her revealing and authentic memoir, Rebel chronicles the emotional and physical lessons she has learned, as well as her most embarrassing experiences. A malaria-induced Oscars hallucination? An all-style martial-arts fighting tournament? Junior handling at dog shows? And this was all before she moved to Hollywood!"


Rebel Wilson (Melanie Elizabeth Bownds) har nyligen släppt sin självbiografi "Rebel Rising - A Memoir" (endast på engelska än så länge). Hon är nog mest känd genom sin roll som "Fat Amy" i Pitch Perfect-filmerna, men slog igenom stort i filmen "Bridesmaids"

Rebel har gjort jättemycket under sina 44 år.
Boken berättar givetvis om hennes uppväxt i Australien, där hon kommer ifrån, och mycket under den tiden kretsade kring hundar, hennes mammas stora passion, som mamman "Sue" fortfarande jobbar med. Rebel hade inte lika bra förhållande till sin pappa "Warwick". Hon har tre syskon.
Vi får följa hennes resa från Australien, vidare till USA, och en skådespelarkarriär. Att hon skulle bli skådespelare var inget som stod klart för henne från början, hon kunde lika gärna blivit advokat och bott kvar i Australien.
Vi har nästan alltid sett henne som den tjocka tjejen i filmerna, men under de senare åren har hon gått ner många kilo, och detta mycket på grund av att hon ville få ett barn och bli mamma. Boken skildrar mycket om hennes vikt.
Rebel Wilson har vågat göra mycket, vågat stå för sin sak, och kämpat mycket för att vara där hon är idag.
Boken är mycket intressant att läsa, och det är mycket humor i den också, men även en allvarligare sida, allt är inte guld och gröna skogar. Vi får "träffa" många kändisar i boken.

Jag rekommenderar verkligen er att läsa denna bok!


// Roger, Akademibokhandeln Center Syd