onsdag 30 oktober 2019

Gästbloggaren: Viktoria Höglund




Två mardrömmar och två brinnande intressen. Ur de fyra sakerna föddes idén till min deckardebut Den som haver barnen kär.

Det började när jag och min man beslutade oss för att försöka få barn. Så här i efterhand kan jag se att jag nog aldrig har gjort mig själv så sårbar som i det ögonblicket. När jag insåg hur viktigt det faktiskt var för mig att kunna bli gravid – och kände oron över att det inte skulle fungera.

När barnen väl hade fötts handlade mardrömmen inte längre om att inte kunna få barn, utan om att något skulle hända våra små guldklimpar. Som förälder har man aldrig full kontroll. Hur gärna man än vill kan man inte skydda sina barn mot allt. Saker kan hända. När som helst.

Parallellt med de mardrömmarna fanns mitt intresse för att skriva och för psykologi. Jag har alltid varit fascinerad av människors inre, vad som formar oss och vad som händer inom oss. Jag har studerat psykologi på universitetet och ända sedan barnsben pratat om den typen av frågor hemma vid köksbordet med mina föräldrar som båda är utbildade psykologer.

Att min första bok skulle ha en psykolog i huvudrollen föll sig därför naturligt. Att det skulle vara en deckare kändes också självklart, men jag ville skriva en deckare som inte bara skildrar brottet och jakten på bevis, utan även går djupare in på drivkrafter, känslor och livsöden hos gärningsmän och anhöriga. En bok som rör vid stora livsfrågor och tar med läsaren in i karaktärernas inre gömmor. Jag plockade upp de där gamla mardrömmarna och lät boken inledas med att en mamma precis har fått veta att hennes son saknas efter en utflykt med förskolan.

I mitten av september släpptes Den som haver barnen kär och den här hösten har varit en av de roligaste och mest spännande perioderna i mitt liv. Och mest nervösa. Plötsligt var boken ute. Jag är inte en person som är van att blotta mig på det sättet. Inte för allmänheten. Tvärtom har jag alltid varit ganska privat. Men nu kan alla läsa, alla kan tycka till.

Så här en dryg månad efter releasen konstaterar jag, med både lättnad och stor glädje, att boken har mottagits väldigt väl. Så väl att mina barn vid något tillfälle undrade varför mamma hoppade jämfota på köksgolvet ... Det var glädjeskutt med tillhörande tjut. Det är en nästan surrealistisk känsla att läsa att någon annan tycker att jag har skrivit ”en av årets bästa böcker”, att det är en ”rafflande bra debut”, att boken är ”spännande och drabbande så att det känns in i hjärtat” och att mitt namn ska ”läggas på minnet”.   

Boken ingår även i det nya Låna & Läs-året! 55 titlar för bara 399:-!

Nu är det med stor respekt och ödmjukhet (och ännu en rejäl portion nervositet) som jag inleder arbetet med en uppföljare. Ända sedan jag började skriva på Den som haver barnen kär har jag vetat att jag inte bara vill ge ut en bok, utan flera. Jag har så många idéer och så många planer för psykolog Malin Dahl och kommissarie Stefan Lindgren att jag inte kan tänka mig att sluta. Inte nu. Inte så länge det finns någon som vill läsa. I stället försöker jag – mellan mina andra jobb, barnlogistiken, författarbesök, bloggskrivande och mycket annat – få så många skrivarstunder som möjligt. Även nästa bok är tänkt att vara oblodig. Även den blir en deckare med mer fokus på starka känslor och psykologin hos anhöriga och gärningsmän än på brottet och bevisjakten. 
Det är vad jag vill att en Malin Dahl-deckare ska stå för.

// Viktoria Höglund

Följ henne gärna på Instagram och/eller Facebook .
Mer info på hemsidan viktoriahoglund.com


Viktoria Höglund bor i Nacka med sin man och tre barn. Hon har studerat psykologi vid Stockholms universitet och ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. När hon inte skriver arbetar hon med att hjälpa entreprenörer och eldsjälar att utveckla sina företag. Tidigare har hon även skrivit fackboken Från jobbdröm till drömjobb – dags att ta steget? tillsammans med omvärldsanalytikern Sofia Rasmussen (Roos & Tegnér förlag 2016). 


torsdag 24 oktober 2019

"Snöstorm" - äntligen en ny Erba!



"Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen hör han någon ropa hans namn, och plötsligt kommer allt tillbaka. Det är Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta.
Detta är historien om Tomas och Livli, som möttes första gången när de var två unga studenter på en klaustrofobisk högskola. De brottas båda med svåra erfarenheter och utan att de själva förstår varför blir deras öden sammanflätade."

Länge har jag vurmat för Augustin Erbas "Blodsbunden". En så vacker och sorglig och gripande roman!

Och nu har den äntligen kommit, en ny Erba-roman som går rakt in i hjärteroten.  Här är den medelålders mannen, som plötsligt möter sin stora ungdomskärlek på ett tåg som fastnat i snöstorm. Han kastas tillbaka studenttiden, och vidare till en barndom som satte sina spår. Erba gestaltar vemodigt och vackert hur sköra unga människor egentligen är.

Augustin Erba är DN-journalist - men också en lysande författare som får en att vilja gripa in, ta hand om, lösa problemen, ruska om huvudpersonen. Och som får mig att minnas om hur omvälvande det var att vara ung och kär. 
Banalt? Inte det minsta. 
Däremot både ömsint, sorgligt och spännande - som livet självt.
// Eva Killberg , Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

onsdag 16 oktober 2019

Bokhandlarna svarar: Låna & Läs - Våra favoriter!



Det nya Låna & Läs-året drog igång den 1:a september.Vad har våra skånska bokhandlare för favoriter i årets utbud?





Eva, Ängelholm

Det bästa med Låna&Läs är den stora variationen!
Från Linda Olssons "Hamilton Beach", som är otroligt vacker och sorglig, till Martina Montelius. Hennes galghumor och skarpa blick på samhällets kommersiella sida är oslagbar. I "Avlivningskliniken Tusenskönan" får människor själva välja på vilken prisnivå - och lyx - de vill göra självmord.

Eller ta Lars Mytting, min norske favoritförfattare, i "Systerklockorna". Förflyttas i tid och rum till den lilla byn i Gudbrandsdalen 1880. Mytting skriver förstås sagolikt om den mytomspunna kyrkan med klockorna och de siamesiska tvillingarna som spår framtiden i sin väv.
Och raskt kan man sedan - också i Låna&Läs - förflytta sig till italienska Alperna med hjälp av deckarförfattaren Ilaria Tuti. I "Blommor över helvetet" har synden gått i arv och ondskan lurar i skogen.

 




Silja / Helsingborg City


Kirke - Madeleine Miller
Fascinerande, förförisk, förskjuten, förälskad, förtvivlad, farlig, fantastiskt och alldeles, alldeles fenomenal! Välskriven och mycket intressant om häxan Kirke som här har huvudrollen - och jag ger henne härmed en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

Herravälde - Elin Olofsson
Tre kvinnor, tre livsöden och tre som tar ett kliv in i en ny tid. Elin har ett sätt att skriva som gör att man känner sig som en del i handlingen, man blir så engagerad i de olika kvinnornas liv att man gärna vill beblanda sig. Ena stunden önskar att man kan hjälpa till, en annan stund vill man prata allvar med någon av dem - och någonstans gråter man över mjölkdoppade skorpor.
Jag är glad över att jag fick följa med på den här resan, och hade lite svårt att kliva av. 






Johan / Center Syd, Löddeköpinge

Herravälde - Elin Olofsson
Med den här boken tar Elin steget från bokhandlarfavorit till litterärt allmängods!
En fantastiskt välskriven bladvändare om tre kvinnoöden på 1920-talet.

Ett högre syfte - Malin Thunberg Schunke
Mycket bra spänningsdebut. Mer ett juridiskt drama än en regelrätt deckare, men mer spännande än det mesta andra som getts ut i genren under 2019.

En Gentleman i Moskva - Amor Towels
Som att läsa en klassiker man aldrig hört talas om! Rysk historia, sett genom ögonen på en adelsman i husarrest på ett lyxhotell. Full av humor och berättarglädje!

Stjärnan från nord - D.B. John
Spänningsroman i "Homeland"-stil, som till stora delar utspelar sig i Nordkorea.
Annorlunda miljöer i en högaktuell thriller med klassisk spänning.

The Mars Room - Rachel Kushner
En "Orange is the new black"-noir. En käftsmäll till fängelseskildring. Gör bitvis ont att läsa

Folk med ångest - Fredrik Backman
Backmans comeback som humorförfattare! Om ett misslyckat bankrån, och ännu mer misslyckat gisslandrama - där alla är väldigt dåliga på att vara gisslan ....

Kedjan - Adrian McKinty
Makalöst spännande thriller. För att rädda ditt barn, skulle du kidnappa ett annat barn? Infernalisk bladvändare!

Nådastolen - Elizabeth Winthrop
Om dödsstraff och rasmotsättningar i 40-talets amerikanska söder. Toner av både Harper Lee och Mississippi brinner. En berättelse som stannar kvar.


 


Yvonne, Helsingborg City


Efter skandalen - Sara Vaughan
Aktuell, spännande, skrämmande äktenskapsdrama. Rättegångsthriller

En gentleman i Moskva - Amor Towels

Sovjets historia i varm mänsklig roman. "Charmigt intelligent och insiktsfullt - Sunday Times 






Hanna, Helsingborg City

Krokodilväktaren - Katrine Engberg
Grym fantasi blir verklighet i en ny Köpenhamnsserie! Spänning!



Om Låna & Läs

Få tillgång till 55 titlar i Akademibokhandelns butiker att låna och läsa ända fram t o m augusti 2020. 
Ett bra alternativ om din bokhylla redan är full. Du har en bok hemma åt gången, att läsa och njuta av i din egen takt. Låna och lämna i vilken butik som helst!
Den sista boken du lånar får du behålla! Låna & Läs är en tjänst för medlemmar i Akademibokhandelns Vänner och du betalar endast 399 kronor för ditt lånekort. 
Lånekortet går att köpa i alla Akademibokhandelns butiker från 1 sept 2019.



måndag 7 oktober 2019

Tessa Hadley imponerar!



"Alex och Christine, och Lydia och Zach, har varit vänner sedan tjugoårsåldern, långt innan de blev två gifta par. Nu trettio år senare lever de ett stilla medelklassliv i London – tills en förtvivlad Lydia en dag ringer från sjukhuset och berättar att Zach har dött av en hjärtinfarkt. Alla tre är överens om att Zach, med sitt generösa och jordnära sätt, var den oersättliga, den som de inte hade råd att förlora. Men istället för att de kommer varandra nära i den gemensamma sorgen, börjar ouppklarade problem och oförrätter från förr långsamt stiga upp till ytan."


Senaste dagarna har jag gått på jobbet och längtat hem. Hem och till vännerna i Tessa Hadleys "Sent på dagen".

Utan överdrifter, i lugn ton, berättar Tessa Hadley om relationerna mellan två par som känt varandra sedan de var unga. Alex och Christine, Lydia och Zachary har följts åt genom vuxenlivet. Så plötsligt dör Zachary över sitt skrivbord och allt förändras.

Det är så skickligt, så berörande, så trovärdigt. En roman för mogna människor, på glasklar, klyschfri prosa.
Nu längtar jag till nästa roman av Tessa Hadley ...

// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

onsdag 2 oktober 2019

Bokmässan 2019 - En fältrapport

Återigen dags för lite litterär skjutjärnsjournalistik av yppersta klass!
Bokboxens i-stort-sett-årliga fältrapport från Bokmässan i Göteborg
(Vissa fakta i artikeln kan komma att behöva granskas. Om de ifrågasätts ...)


Vi bokhandlare, som de vana VIP:s vi är, samlades redan på onsdagen för vår årliga Bokinspirationsdag - en slags pre-mässa bara för oss typ - i mässans Litterära Salong på andra våningen.

I år fick vi bl.a. lyssna till författare som Tessa Hadley, Susanna Alakoski, Karin Smirnoff, Thomas Mullen, Herman Lindqvist och många till.
Forne finansministern Anders Borg gav oss det riktiga skälet till att han saxade hästsvansen (löss). Mats Strandberg berättade om sin kommande adventsbok ("Nej, det är ingen choklad i den för i h-vete!"). Influencern Natti D, med fyrtiosex miljarder följare i sociala medier, presenterade sig för människor över fyrtio och hotellmagnatmiljardären Petter Stordalen stal showen med sin energiska, och hesa, norska.

(Petter frågade publiken vad Norges "guld" var.
"Olja", svarade många direkt, bl.a. jag.
"Nej! Feil!" sa han och pekade på mig (pga lång och längst fram). "Du! Du svarde olje jævla kvickt du da! Vad eir Sveriges guld da?" sporde han mig.
"Kantareller?" kläckte jag ur mig efter någon sekunds betänketid, vilket fick ett skratt från publiken, men jag tror inte Petter greppade det. Kanske för att kantareller heter "Gulehattstrumpetegutter" på norska. Googla inte det. Det är sant. Fast svaret var "tillit".)



Torsdag. Aaah, bokmässan i Götelaborg! Där åttiofemtusen bokälskare under fyra dagar lyssnar på tvåtusentrehundra författare, köper en halv miljon böcker av åttahundra plus bokförlag, stjäl cirka åttatusen, dricker sextusenfyrahundra liter bjudvin, äter trettontusen snittar, tar elvatusen taxiresor där man utan problem kunde ha gått istället, får sexhundratjugofem plånböcker stulna på Park, orsakar trettioåtta skilsmässor och ser en styck Jan Guillou.
(Alla siffror verifierade av Emma Frans.)



Celebra mässbesökare.
Kulturminister Amanda Lind, och vice kulturminister Caroline Grimwalker.



På tal om Grimwalkers. Nya deckarradarparet Buthler & Grimwalker (Danne och Leffe för de nära och kära) valde en nyskapande approach till mässigneringar. 
Istället för att signera de rykande färska exemplaren av debutactionromanen "En perfekt storm) - för övrigt det hårdkoktaste (ja, det är ett ord!) du kommer läsa i år - till individuella fans så autograferade de hela pallen i förväg och lottade ut alltet till den läsare som kunde gissa grabbarnas gemensamma vikt. Ner på ett hekto när. 
(Tävlingen inte avgjord vid pressläggning.)



Nygifta Prepper-paret Lars och Lena Wilderäng sålde slut på sin överlevnadsguide "Är du förberedd" under signeringen i SciFi Bokhandelns monter. Boken innehåller det mesta du behöver om katastrofen skulle komma. T.ex. så är pärmarna doppade i en näringslösning (päronsmak) som man kan suga på om matförråden tryter.
Av förklarliga skäl har Wilderängarna inte inkluderat adressen till sin "Bug-Out Location" i boken, men jag har koordinaterna. Swischa mig en femhundring så sms:ar jag ....



Ovan nämnde Lars Wilderäng skyndade sedan till författarkollegan Dag Öhrlunds sida för att hjälpa honom upp från golvet efter att en överentusiastisk Birgitta Bergin glädjetacklat omkull honom i vimlet. 
No hard feelings. Alla är vänner igen. Faktum är att de funderar på att skriva en gemensam feelgood-dystopi tillsammans, om deras späckade scheman tillåter. Vi håller tummarna.


Bild: Bonnier Carlsen

Hennes kungliga höghet Prinsessan Madeleine, Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, Drottning av Andalerna, Rhoynarerna och De Första Människorna, De Sju Konungarikenas Beskyddare, Det Stora Gräshavets Influencer och Bojornas Fiende, lyckliggjorde pöbeln på mässan med sin närvaro. 

(Hon beordrade att Ulf Lundell skulle slås i järn pga någon upplevd oförrätt, men mässledningen hann instruera vakterna att föra ut honom i tid.)


Bild: Bokmässan

En annan kunglighet som fick massorna att falla till knä var Punkfarfar Thåström! Signeringskön var en av mässans längsta! Nästan som om han vore en YouTube-profil!!

(En gång, nittonhundranittiofläh eller så, så krockade jag och Pimme i en trång dörröppning hos en tobakshandlare på Södermalm. Jag sa typ "Oj, förlåt" han sa ingenting. Bara tittade på mig och gick ut. Jag vet. Det är inte en jätte-jättebra "Jag mötte Lassie". Inte lika bra som den gången jag nästan välte omkull Desmond Tutu utanför en kurslokal i Uppsala i alla fall. Vi tar det någon annan gång.)



Jag vet inte varför Morgan Larsson ser så förbålt lömsk ut på den här bilden, för han är faktiskt jättetrevlig. Han passade på att signera upp fem exemplar av nya romanen "Kistbyggarna" som jag i veckan skall skicka ut till de lyckliga tävlingsvinnarna!
(Du läste väl f.ö. hans gästblogg härom veckan?)



"Jag ska göra kaos med honom!" Ingalill Mosander skrädde inte orden när hon pratade om SVTs programchef Bengt Strömbro. "Bitch better have my money!" la hon till innan hon kastade upp gängtecken, släppte micken på golvet och lämnade scenen ...


Bild: Ester Bonnier

Niklas Natt och Dag, här i samtal med Forums litterära chef Adam Dahlin, om framgången med böckerna "1793" och "1794" - och hur det kändes att verkligen nå toppen av berget. Att bli recenserad här i Bokboxen. :-)Jag citerar min egen avslutning: 
Som med så många litterära mellanakter lämnas vi tårögda, famlande i mörkret. Kanske inte med en cliffhanger, men definitivt vid en avgrund ...
"1795" kan inte komma fort nog. Skriv dygnet runt, Natt och Dag!



Illustratör-geniet Tony Cronstam, kanske mest känd för sin egen "Elvis"-serie, signerade och ritade i otaliga Kalle Anka- och Bamsetidningar/böcker. För de vuxna fansen ritade han även lite smakprov ur det ännu outgivna Bamse Noir-albumet "Brummelisa by Night". 


Bild: Bokmässan

Så otroligt mycket grattis till Stina Jackson, som på mässan plockade hem priset för Årets Bok!!
Jag var säker redan förra sommaren på att det skulle bli något riktigt stort av detta - och prickade in att den skulle plocka hem årets deckarpris - men wow! Glasnyckeln och Årets Bok också!!
Vad skall det bliva av detta författarskap? Ingen press Stina. Ingen press. ;-)


Bild: Ester Bonnier

Ett stort grattis bjuckar vi på även till Tina Frennstedt (som gästbloggade hos oss i våras) som plockade hem CrimeTimes pris för årets deckardebut med boken "Cold Case: Försvunnen". Första delen i serien om kriminalinspektör Tess Hjalmarsson vid den skånska Cold Case-gruppen. Lycka till med att lösa in jättechecken. Det enda bankkontor som accepterar sådana nuförtin´ ligger i Strängnäs, och har endast öppet 9-12, onsd-onsd, jämna veckor i månader som slutar med G.



Min bästis Caitlin pratade om nya boken "Konsten att bli känd" i Aftonbladets monter. Tyvärr hann vi inte hänga efter samtalet. Jag hojtade och hojtade, men hon verkade inte höra mig. Sedan kom några vakter mellan oss och knuffade. Satans otis!
Vi får catcha upp när jag är i London nästa gång.




Två dagar i Göteborg + åldrande bokhandlare + intag av bjudalkohol från förlag + stor hangar full med hostande bokälskare = MÄSSPEST! 🤧
Någorlunda utslagen får jag hemma i Skåne trösta mig alla roliga minnen, samt en hög spännande bokpresenter! 
Förhoppningsvis hinner jag kurera mig innan nästa års mässa!
Adios Amigos!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

tisdag 1 oktober 2019

Vinnare - signerade ex av Morgan Larssons "Kistbyggarna"!

​​Stort grattis Lasse, Camilla, Brijdeep, Louise och Sandra.
Ni visste alla fem att Morgan slog igenom i "Christer i P3".

Ett signerat exemplar av hans bok "Kistbyggarna" är på väg till er inom kort!


Thanks for playing. 
Och tack till Morgan och Piratförlaget! :-)
// Johan