lördag 2 november 2013

Par i Otsuka - Pockettips och vårpepp!Så här års går det inte att låta bli att dregla över vårnyheterna, trots att det finns så mycket kvar av höstutgivningen att sluka. Om jag häromdagen jublade över Amanda Svenssons återkomst i mars, så måste jag idag peppa på Julie Otsukas nya När kejsaren var gudomlig, som släpps i april. Egentligen är det hennes debutroman, men den andra att släppas på svenska.

Den första, Vi kom över havet var en av förra årets absoluta toppläsupplevelser och har ni inte läst den så gör det NU! Behändigt nog har den precis kommit ut i pocket. Otsuka besitter en formidabel berättarförmåga - här kan ni läsa mer om vad jag tyckte om den boken (tredje plats på förra årets tio-i-topp! Bara en sån grej...).

En av Julie Otsukas många förtjänster (förutom en sådan liten petitess som den formidabla berättarförmågan med mera) är att hon sätter fokus på vad som skedde med USA:s japanska befolkning i samband med Pearl Harbour. Hur de, över en natt, började betraktas som fienden. Förvisades och internerades. Helt galet. Och alldeles sant.

Om boken:
Februari 1942. Solen lyser över Berkeley i Kalifornien. En kvinna stannar till utanför det lokala postkontoret, läser kallelsen som är uppsatt i fönstret och återvänder hem för att städa och packa. I likhet med tusentals andra japanska amerikaner - män, kvinnor och barn - har hon förvandlats till fienden, praktiskt taget över natten. Tillsammans med sin familj kliver hon på tåget som tar dem till ett interneringsläger i Utah. Där väntar barackerna, ökendammet, taggtråden och de många rädslorna.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

2 kommentarer: