fredag 8 december 2023

Årets bästa böcker 2023 - Johans favoriter!




Dags återigen för listan som hela Boksverige går och väntar på!
Min lista över årets bästa läsning 2023! 
Ett skapligt starkt litteraturår, med både fantastiska romaner (inklusive en mycket välförtjänt Augustvinnare) och rafflande spänning. 

Bara att skriva ner eller screenshotta titlarna här och bege dig till din lokala
boklåda (som då förhoppningsvis ligger i Lödde) så har du alla julklapparna för året klara!





Förinta världen ikväll – Stina Jackson

Efter succéerna med spänningsromanerna ”Silvervägen” och ”Ödesmark” är Stina Jackson äntligen tillbaka! Nu med en gripande roman om en mammas desperata jakt, och saknad, efter en dotter som övergivit henne.  Boken tar oss från Skellefteås gator till de amerikanska slätternas skuggsida, i en berättelse om ensamhet, missbruk och komplicerade förhållanden mellan trasiga människor.
Det här är en historia som kommer sitta kvar hos dig länge. Min favoritbok i år.


Jävla karlar - Andrev Walden

Journalisten Andrev Walden romandebuterar med en självbiografisk uppväxtskildring som både berör och roar.
Pappabyten, husbyten, kompisbyten, första kärleken, första ligget, första jobbet – allt avverkas i en rasande fart, med ett härligt språk och en stor nypa humor.
Oavsett om du, som jag, älskat Waldens texter som kolumnist eller inte är detta absolut en bok du bör läsa! Och inte bara för att den plockade hem årets skönlitterära Augustpris


Holly - Stephen King
 
Återigen visar Stephen King var thriller-skåpet ska stå (i ännu en 100% spökfri roman) med denna Columbo-inspirerade pusseldeckare.
Vi vet redan från första kapitlet vilka de mänskliga monstren är, och vad de gör. Sedan får vi följa vår hjältinna Holly när hon nosar upp varje ledtråd, inspekterar varje fingeravtryck, gräver upp varje metaforiskt skelett. 
Det är infernaliskt spännande! En riktig nagelbitare!
Salig Bill Hodges ande svävar över Holly och berättelsen, som i mitt tycke, tillsammans med ”Billy Summers" är det bästa han skrivit sedan millennieskiftet!


En ond tid - Deepti Kapoor

En tidig morgon i New Delhi kör en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade mannen vid ratten som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer?
Inledningen är ett mästerverk, bland det bästa jag läst på länge, så förväntningarna blir rejält högt ställda här.
Ibland svävar författaren ut lite långt från berättelsens kärna, vilket sänker tempot en aning och gör att handlingen bitvis känns lite ofokuserad.
Men det är marginell kritik, för oavsett detta så är "En ond tid" en av de absolut bästa böcker jag läst i år! Tänk er Shantaram möter Gudfadern, med en nypa Succession ungefär. 


De extrema - Luciane Andrev

Sveriges just nu hemligaste författare slog ner med dunder och brak förra året med debuten "Utan gränser", en rafflande thriller i Stieg Larssons anda. 
Än så länge har ingen lyckats avslöja vilken, enligt ryktet och förlaget, känd svensk näringslivsprofil som gömmer sig bakom guldmasken. Vad vi däremot vet är att den nyss släppta uppföljaren, "De extrema", även den håller hög internationell actionthriller-klass!





Skärvorna - Bret Easton Ellis

Trots att Ellis själv verkar göra sitt bästa för att framstå som osympatisk (anti-vax, Trump-fan, allmänt otrevlig) går det inte att förneka att karln kan sitt hantverk.
"Skärvorna" är hans bästa sedan "American Psycho". En autofiktiv drama-thriller om sex, droger, ungdom och ond bråd död i det tidiga åttiotalets Los Angeles.
Lite för lång för att vara ett mästerverk, men en riktig bra slice of americana.


Simmarna - Julie Otsuka

Någon som verkligen inte skriver för långt, utan istället släpper en roman på max 180 sidor eller så, och gör det en gång var tionde år mer eller mindre, är Julie Otsuka - de små stora berättelsernas gudinna. Nya "Simmarna" är inget undantag. 
En vacker, och hjärtskärande, historia om sprickor i simbassängen och att förlora någon som fortfarande finns nära dig.


Haralds mamma - Johanna Frid

En svärdotter och en inte alltför kär svärmor fastnar tillsammans på en flygplats och gammalt groll och oförrätter dras mer eller mindre motvilligt fram i ljuset under tiden i påtvingat umgänge. Bitvis roligt. Bitvis smärtsamt. Smärtsamt roligt. 



Lögnaren - Monica Rehn
Att bli oskyldigt anklagad för ett sexuellt övergrepp - Sannolikt var mans värsta mardröm? 
"Lögnaren" är den första delen  i en tänkt serie med temat "Oskyldig till motsatsen bevisats". Men vet vi som läsare att huvudpersonen är oskyldig? Är han ens helt säker på det själv?
Boken en riktig bladvändare, och jag vill inte gå in i mer detalj om handlingen för detta bör du absolut läsa själv! Det är finurligt upplagt med kapitel i skiftande "Han"- och "Hon"-perspektiv. Där "Han" tydligt är vår huvudperson, men berättelsens "Hon" mer av ett mysterium ...
Välskriven, och mycket spännande, med en befriande avsaknad av superhjältepoliser och galna seriemördare!
 (Ett extra plus ger jag även för skildringen av förlagsvärlden i boken. Alltid kul för oss i bokbranschen.) :-)

Glasmannen - Anders de la Motte

Del två i de la Mottes Asker-serie bjuder på mer intensiv spänning i skånsk miljö!
Jag föredrar ju, som jag nog sagt tidigare, Anders böcker när de är lite mörkare och tuffare. Inget ont om hans "slow crime" eller "mysmord" naturligtvis, men Stieg Larsson-vibbarna i böckerna om Asker och Hill är right up my alley, på ren svenska. Missa inte heller del 1, "Bortbytaren", som nu finns ute i pocket.



Bubblarna




Stacken - Annika Norlin

Älskade språket i Annika Norlins bokdebut, novellsamlingen "Jag ser allt du gör". Och älskar det lika mycket i hennes romandebut "Stacken". 
Är dock inte riktigt lika såld på storyn som helhet. Gillar kärnan i berättelsen, och faller pladask för flera av karaktärerna, men tycker berättelsen svävar ut i lite väl många mindre intressanta och för långa sidohistorier.
Men vad vet jag. Jag är ju en sådan där Utanförs. :-)

Flykt - Emmy Walt

Simultana terrordåd sker över hela Europa, och journalisten Mila hamnar mitt i kaoset. Samtidigt skadas hennes dotter i attack på svensk mark. Gränserna stängs och Mila fastnar utan telefon och pass i en mardröm. Grymt stark debut i spänningsgenren. 


Sommaren 1985 - John Ajvide Lindqvist

Ajvide är en av mina absoluta favoritförfattare, och en ny roman från honom medför alltid höga förväntningar. Når "Sommaren 1985" upp till dem?
Nja. 
Vad vi får, tycker jag, är en helt ok Ajvide-novell utdragen till en hel roman. Antingen det eller en alldeles för kort roman. Jag gillar den Saltkråkska stämningen mellan ungdomarna på ön, men saknar den större berättelse om havet (och dess invånare) vi går miste om.


Dimdans - Malin Hedin

En kvinna försvinner på midsommarafton, och hittas sedan död. En berättelse vi hört förut?
Kanske, men här ligger fokus på de som blir kvar. Dottern som förlorade mer än bara en mamma. Föräldrarna som förlorade mer än en dotter. Vännerna och grannarna som misstänks, och som misstänker varandra.
Ett vardagsdrama med kriminalinslag. För dig som t.ex. gillar Stina Jackson och/eller Åsa Larssons böcker.


Levande och döda - Christoffer Carlsson

Tredje, fristående delen av författarens spänningssvit i Halländska miljöer.

Precis som den föregående ”Brinn mig en sol” är detta en mästerligt komponerad kriminalroman. En gripande och dramatisk berättelse. Inte det mest spännande du kommer läsa i år, men kanske det mest välskrivna i genren.

Boken fick Svenska Deckarakademins pris för årets svenska kriminalroman - och var klart bäst av de fem nominerade. Dock tycker jag Carlsson borde ha vunnit för den föregående romanen. 


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar